Kändiskocken lagade norrbottniskt

Fjällröding, älgfilé och en smakfull biffsallad stod på menyn när tv-kocken Tareq Taylor lagade norrbottnisk mat på Stora Nolias köksscen på måndagen.

Roade. Publiken hade kul när vätaliga Tareq Taylor lagade mat på Nolias köksscen.

Roade. Publiken hade kul när vätaliga Tareq Taylor lagade mat på Nolias köksscen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-08-08 19:30

Videon är inte längre tillgänglig

Tareq Taylor har arbetat som kock i 31 år och driver två restauranger i Malmö, Kockeriet, som öppnade för två år sedan, och Slottsträdgården kafé.

– När jag är i Malmö är jag mest på Kockeriet, annars har jag 100 resdagar om året där jag föreläser, som nu vid Nolia, sade Taylor till PT strax efter det timslånga kockandet i köket.

Han är känd från SVT:s program ”Trädgårdstider”, ett samarbete som varat i tio år.

– Vi gjorde en ny inspelning i fredags, upplyste tv-kocken.

Denne pratglade skåning lyckades med perfektion få fram en gastronomisk höjdare med fjällröding, biffsallad och älgfilé, till det broccoli och potatis under tiden han gav publiken information om de ingredienser han använde. Mannen lyckades hela tiden hålla koll på äggkokning, steka kött och fixa biffsallad.

Apropå broccolin och annat grönt rådde Tareq Taylor:

– Ta aldrig bort stammen på broccolin eller blomkålen. Skala och använd den. Den är mest smakrik, sade kändiskocken, som tyckte det var fantastiskt roligt att komma till Piteå och att han varit i Norrbotten tidigare.

Han tydligjorde för PT och för publiken att han inte gillar dieter och nämnde som exempel 5:2-metoden och LCHF.

– Glöm dieter. Det har gått inflation i detta som gör att man fokuserar på helt fel saker där det handlar om att gå ned vikt. Man ska äta allsidigt. Det ska vara kul, gott, och tillfredställande att äta, sade Taylor, som pekade på att få klarar dietprogrammen.

– 98 procent hoppar av inom ett år. Under den tiden tar många stryk och kan drabbas av ångest. Men diet kan vara bra ur en synpunkt. Har man dåliga vanor där man trycker i sig färdiglagat kan den vara vara en väg till att börja laga eget. Så gör det, vare sig det handlar om mat, glass eller godis, sade Taylor.

Han sade att ju högre upp i Sverige man kommer desto färre är antalet människor som använder diet.

– Men du vet i Malmö ... herregud.

Han avslöjade också att han ätit pitepalt. En lokal rätt som kittlar skåningens smaklökar.

– Det är jättegott och jag fick uppleva det man får efter palten. Jag fick paltschwimen, sade tv-kocken från Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om