För tre år sedan infördes krav på kontrollbesiktning för "snabbgående" fordon klassade som traktor B. Till den kategorin börjar fyrhjulingar bli allt vanligare.
Christer Berglund köpte sin fyrhjuling för fyra år sedan och därmed har tiden kommit för den första kontrollbesiktningen. Men till sin stora förvåning – och framför allt besvikelse – blev han nyss varse om att inget bilprovningsföretag i Piteå tar emot hans fyrhjuling.
I stället måste han lasta den på släp och åka till Luleå.
– Jag funderar över hur det ser ut på andra orter. De som kanske måste åka längre, till exempel från Kiruna, Gällivare eller Arjeplog. Det är rent vansinne, säger han.
Traktor B har funnits i Sverige sedan 2016. Fordon i kategorin ska kontrollbesiktas första gången senast fyra år efter de tagits i bruk – således riskerar många fyrhjulsägare snart att "gå i samma fälla" som Christer Berglund.
– Det förefaller mig ganska problematiskt. En del ägare kommer kanske att strunta i besiktningen.
För fem veckor sedan började Opus bilprovning besikta B-traktorregisterade fyrhjulingar. Dock alltså inte på stationen i Piteå.
– Vi får se var behovet landar. Det gjordes en liten undersökning där vi kom fram till 28 orter som vi börjar med, men allt är fortfarande under utveckling och det kan bli många fler orter i slutändan, förklarar Oscar Oscarsson, chef för maskinbesiktning.
I nuläget är Luleå och Kalix de enda orterna i Norrbotten som erbjuder tjänsten för Opus räkning.
– Problemet är att det är en ganska smal nisch när man ska utbilda tekniker. Den som ska besikta en B-traktorregistrerad fyrhjuling måste även kunna besikta andra motorredskap i samma kategori. Därför blir det en ganska dyr utbildning för att tillhandahålla det.
Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen, förstår drabbade fyrhjulsägares frustration.
– Däremot har de inte varit jättevilliga på att lyssna. De har inte riktigt hängt med på att besiktningen kan orsaka problem och långa resor. Men därför är det ju bra att media tar upp det, menar han.
Känner du några farhågor för att fyrhjulsägare kanske struntar i besiktningen?
– Det går inte att tänka på det viset. Den som framför ett fordon som inte får användas begår ett lagbrott. Om man äger ett fordon måste man ta ansvar och se till att det är trafiksäkert.