I somras lämnade regeringen in ett förslag om sänkt skatt på el i serverhallar. Ett förslag som trädde i kraft den 1 januari 2017.
– Vi blev glada när förslaget kom. Vi trodde att vi skulle få lika villkor som tillverkningsindustrin, men blev besvikna när vi fann att det inte omfattar mindre dataföretag, sade Anders Berglund när bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson besökte Piteå i augusti.
För att omfattas av den lägre skatten ska datorcentrats sammanlagda installerade effekt uppgå till minst 0,5 megawatt för annan utrustning än kyl- och fläktanläggningar. Detta var en gräns som Fortlax alltså inte nådde upp till.
I januari 2017 skrev Piteå-Tidningen om hur Fortlax investerade 25 miljoner kronor i verksamheten i Öjebyn, där hallen F2 ligger. Hallen byggs ut och ska vara klar i mars 2017. Anläggningen ska ha en kapacitet på 3 megawatt. Målet var att under maj/juni nå effektnivån på 0,5 megawatt, vilket skulle innebära att Fortlax har rätt till den lägre energiskatten.
Men trots att F2 kan klara kraven för sänkt energiskatt, är inte Anders Berglund nöjd, på långa vägar. Han anser att förslaget som nu gäller är felaktigt konstruerat, bygger på märklig effektberäkning och snedvrider konkurrensen. Han lyfter särskilt fram att ett effektkrav på 0,5 megawatt motverkar strävan mot energibesparing, där äldre ”energislukande” servrar kan komma att användas bara för att en serverhall ska komma upp i en effektnivå som berättigar till sänkt skatt.
Anders Berglund kommer att fortsätta att driva på i frågan och har skickat en hemställan till regeringen med förslag på ändring. Den finns på finansdepartementet och har utöver Anders Berglund, undertecknats av ytterligare 10 datacenterföreträdare.
– Jag har haft en bra och konstruktiv dialog med regeringen och har gott hopp om att korrigeringar kommer att göras. Hade skatten varit olika när vi startade Fortlax så hade vi inte kunnat starta någon verksamhet på grund av orättvis konkurrens.
För Fortlax handlar det om en kostnad/skattelättnad på en miljon kronor per år för att inte omfattas eller omfattas av de nya reglerna. Vad som händer med hemställan är oklart men om Anders Berglund och de andra företrädarna får gehör för föreslagna ändringar så kan nya regler börja gälla den 1 januari 2018.