Kämpar för vårdnaden om dottern

En kärleksfull pappa med en stabil livssituation kan fråntas vårdnaden om sin treåriga dotter. Socialtjänsten i Piteå vill att flickan ska bo hos familjehemmet där hon placerades för att föräldrarna var väldigt unga.

Advokat Carolina Nilsson ifrågasätter att socialnämnden presenterar nya uppgifter dagen innan huvudförhandlingen. "Det är ett otyg. Så gör man inte".

Advokat Carolina Nilsson ifrågasätter att socialnämnden presenterar nya uppgifter dagen innan huvudförhandlingen. "Det är ett otyg. Så gör man inte".

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-10-19 19:20

Mamman var 14 och pappan 16 när de fick barn. På grund av sin låga ålder kände inte föräldrarna att de kunde ta hand om dottern och efter födseln placerades hon i ett familjehem med vårdnadshavarnas samtycke.

Hösten 2016 kontaktade pappan Piteå kommun med förhoppning om att få börja träffa sin då ettåriga dotter mer. Målet var att hon så småningom ska få en relation och flytta hem till honom.

– Han har arbete, bostad, en sambo och ett bra nätverk. Socialtjänsten har gjort bedömningen att han är fullgod förälder. Det borde inte finnas några hinder, säger pappans juridiska ombud Carolina Nilsson.

Hon kopplades in i fallet eftersom socialtjänsten i Piteå kommun inte vill medverka till en återförening mellan barnet och föräldern. Efter en flera månader lång utredning ansökte socialtjänsten i december 2017 att familjehemsföräldrarna ska få ensam vårdnad om flickan som då ännu inte fyllt tre år.

– Socialtjänsten säger att det bästa för henne är att vara kvar i familjehemmet för att det är där hon är rotad. Men det ska inte vara en grund för vårdnadsöverflyttning. Det står tydligt i förarbetena till lagen. Anledningen till att föräldrar fråntas vårdnaden om sina barn beror nästan alltid på att det finns en brist i omsorgen. Det kan röra sig om missbruk eller begåvningshandikapp.

Har han någon problematik i dag?

– Ingen, han har aldrig haft någon problematik. Enda anledningen till att hon placerades var att de var så unga när de blev föräldrar. Man har också haft familjebehandlare som har övervakat umgänget mellan honom och dottern och de säger att han är jättefin med henne. Att begära att hon aldrig någonsin mer ska få bo med sin pappa är väldigt anmärkningsvärt. Det är en skada som aldrig går att reparera, säger Carolina Nilsson.

Den 25 oktober ska Luleå tingsrätt hålla förhandling för att avgöra om föräldrarna ska fråntas vårdnaden eller inte. Carolina Nilsson har kontaktat socialtjänsten för att få dem att dra tillbaka sin stämningsansökan. Det har inte skett.

– Det jag hänger upp mig på är att socialtjänsten ska ha gjort allt de kan för att verka för en återförening mellan barn och förälder innan en vårdnadsöverflyttning kan bli aktuell. De har inte gjort någonting. De har i stället motarbetat den här pappan när han bett om hjälp för att få en närmare relation till sin dotter.

Enligt socialtjänstens utredning har flickan reagerat på umgänget med föräldrarna?

– De säger att hon reagerar på umgänget trots att det inte finns något som tyder på konstigheter. Om det är sant eller inte vet vi inte och man måste därför ta uppgifterna med en nypa salt. Familjehemmet vill ha kvar flickan och jag tror att de gör allt de kan för att hon ska få vara kvar. Dessutom menar vi att det inte har någon relevans för själva målet. Det finns avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen som säger att barnens anknytning till familjehemmet inte har någon betydelse för vårdnaden, säger Carolina Nilsson.

Advokaten förtydligar dock att pappan vill att dottern har en fortsatt kontakt med familjehemmet.

– Och han kommer inte att ta hem henne utan att han och socialtjänsten är överens om att detta är förenligt med dotterns bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om