Kampanjvecka för säkrare arbetsmiljö

Byggsektorn är en av de farligaste branscherna. Trots detta saknar många företag ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det vill Arbetsmiljöverket ändra på. Den här veckan ska verket inspektera ett stort antal mindre företag i byggbranschen. Ett av företagen som fick besök på måndagen var Thelins Rör i Norrfjärden.

Byggsektorn är en farlig bransch och Arbetsmiljöverkets mål är att få ner olyckstalen. Inspektören Hans Karlsson informerar företagen, men ställer också krav på att arbetsmiljöarbetet är systematiskt upplagt.

Byggsektorn är en farlig bransch och Arbetsmiljöverkets mål är att få ner olyckstalen. Inspektören Hans Karlsson informerar företagen, men ställer också krav på att arbetsmiljöarbetet är systematiskt upplagt.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-10-21 06:00
Byggverksamhet är riskfyllt. Under de senaste tre åren har 3 146 arbetsplatsolyckor som medfört sjukfrånvaro inträffat. Sedan 1998 har så många som 110 personer omkommit i byggarbetsplatsolyckor.
Förebyggande
Det är olyckstal som Arbetsmiljöverket vill få ner. En del i det arbetet är förebyggande verksamhet. Den här veckan ska verket inspektera cirka tusen mindre företag inom vvs, el, måleri, snickeri, golvläggning och så vidare. I Norrbotten besöks ett 50-tal företag, var av fyra i Piteå. Ett av företagen är Thelins Rör i Norrfjärden.
- Vi använder oss av SAM (systematiskt arbetsmiljöarbete) och gör riskbedömningar inför varje nytt projekt. Vi vill att det ska vara så säkert som möjligt och vi har yrkeskunnigt folk anställt. Men att helt eliminera riskerna går inte, säger Dick Johansson, som tillsammans med sin bror Johan äger Thelins Rör.
Vad är största riskerna i ert yrke?
- Det handlar mycket om obekväma arbetsställningar. Ryggen kan ta stryk. Klämskador är en annan riskfaktor.
Dick Johansson tycker att det är bra för alla parter att Arbetsmiljöverket gör inspektioner. Inte minst för att kunna rätta till om något skulle visa sig vara fel. Arbetsmiljöinspektören Hans Karlsson berättar att bara 37 procent av företagen inom byggsektorn uppger att de bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är naturligtvis på tok för få.
Bedöma risker
- Vår uppgift är i första hand att informera om vikten av säkerhetsarbete, men vi kontrollerar också att företagen gör riskbedömningar. Om inte ställer vi krav på att de måste göra det. Det är alltid arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, säger Hans Karlsson.
Inspektionsveckan är en del i en EU-kampanj som alltid genomförs vecka 43 och i år är temat just "riskbedömning".
- Den röda tråden i vårt arbete är förebyggande. Det går att förhindra många olyckor om man jobbar konsekvent med riskbedömningar. På en byggarbetsplats finns det många faror, men specifikt för rörbranschen handlar det kanske främst om belastningsskador på grund av obekväma arbetsställningar.
Hur bemöts ni av företagen när ni kommer på inspektionsbesök?
- Generellt bra. De flesta vill ha sjyst och säker arbetsmiljö, säger Hans Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om