Kamp på dubbla fronter för socialtjänsten

Den ekonomiska prognosen för socialtjänsten är - 68,2 miljoner för 2020. Nu ska en ekonomisk handlingsplan tas fram. Samtidigt innebär coronaviruset stora påfrestningar för förvaltningen.

Socialförvaltningens minussiffror fortsätter. Nu har socialchefen Fredrik Sjömark, t v, fått i uppdrag att snarast ta fram en ekonomisk handlingsplan. "Coronaviruset har både bromsat och påskyndat arbetet med att få en budget i balans", säger S-G Pettersson, socialnämndens ordförande, t h.

Socialförvaltningens minussiffror fortsätter. Nu har socialchefen Fredrik Sjömark, t v, fått i uppdrag att snarast ta fram en ekonomisk handlingsplan. "Coronaviruset har både bromsat och påskyndat arbetet med att få en budget i balans", säger S-G Pettersson, socialnämndens ordförande, t h.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-04-23 19:00

Coronapandemin sätter ytterligare press på en redan hårt ekonomiskt ansträngd socialtjänst. Avvikelsen mot budget är hittills i år minus 17,9 miljoner och helårsprognosen visar på ett underskott för socialtjänsten på 68,2 miljoner kronor.

I maj ska förvaltningschefen Fredrik Sjömark presentera en ekonomisk handlingsplan för socialtjänstens alla områden med särskilt fokus på hemtjänst, familjehem och försörjningsstöd.

– Just nu är vårt fokus inte på ekonomin utan på att minska smittspridningen, se till att det finns skyddsutrustning och säkerställa en bra arbetsmiljö för vår personal, säger Fredrik Sjömark.

Coronapandemin kommer inte direkt att förbättra årets resultat, även om man förväntar sig statligt stöd för de ekonomiska konsekvenser pandemin för med sig. Samtidigt tror både Fredrik Sjömark och socialnämndens ordförande S-G Pettersson (S) att erfarenheter från virusbekämpningen långsiktigt kan komma till nytta i den ordinarie verksamheten för att minska det ekonomiska underskottet.

– Det handlar om att i större utsträckning hjälpas åt inom socialtjänsten, använda vår personal på bästa sätt, men även att hjälpas åt över förvaltningsgränserna, säger Fredrik Sjömark.

Han listar särskilt fyra punkter som ska finnas med i den ekonomiska handlingsplanen.

– Det första är samverkan mellan olika kompetenser, ingen vill bli färre, istället ska vi hjälpas åt. Det andra är fortsatt fokus på hemmaplanslösningar för att minska kostnaderna för institutionsvård, att samarbeta kring kloka och samhällsnära insatser. Det tredje är att sänka kostnaden för försörjningsstöd. Vi har ett projekt med samhällsbyggnadsförvaltningen kring insatser för arbetslösa. Här har vi sett flera goda exempel från andra kommuner hur man kan jobba. Det fjärde är samarbete kring inköp och även tekniskt stöd för att använda resurserna på bästa sätt.

Men om socialtjänsten går med stora miljonunderskott år efter år handlar det då inte om att verksamheten redan från början är underbudgeterad? 

S-G Pettersson konstaterar att Piteå kommun 2019 hade ett "all time high"-resultat medan socialtjänsten gick 52 miljoner kronor back.

– Jag får uppfattningen från andra partier att de tycker att vi är underbudgeterade, men vi gör den här ekonomiska handlingsplanen för att se hur mycket underbudgeterade vi är, säger S-G Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!