Kamp mot infektioner gav resultat

Antalet infektioner efter operationer utförda på Piteå älvdals sjukhus har minskat kraftig. Hårt kvalitetsarbete ligger bakom. Nu går man vidare med att stoppa vårdrelaterade urinvägsinfektioner samt att se över patienternas medicinering.

Skyltar på väggarna påminner personal och anhöriga om vikten av god hygien.

Skyltar på väggarna påminner personal och anhöriga om vikten av god hygien.

Foto: Gunnar Westergren Gunnar Westergren

PITEÅ2008-12-15 06:00
Var tionde patient får en mer eller mindre allvarlig infektion när de vårdas på sjukhus. I samband med att länets huvudsakliga plastikkirurgi förlades till Piteå och sjukhusets operationer ökade med flera hundra procent - från 150 till 650 per år - gjordes en rejäl skärpning av kvaliteten.
- Som sämst hade vi över två procent djupa infektioner. Om vi hade haft samma siffror i dag skulle det nog vara omöjligt att bedriva operationsverksamhet, säger Tomas Isaksson, överläkare och sektionschef på ortopedin i Piteå.
"Onödigt lidande"
En djup infektion kan drabba patienter som fått konstgjorda knä- eller höftleder inopererade. Det innebär stora komplikationer för den enskilde och en merkostnad för landstinget.
- Oftast måste man ta ut protesen och sätta patienten på antibiotika under sex månader. Sedan måste operationen göras om på ett mer komplicerat sätt. Varje djup infektion orsakar onödigt lidande för patienten och kostar landstinget en halv miljon kronor extra, säger Tomas Isaksson.
Inga ringar och klockor
Projektet Vriss, Vårdrelaterade infektioner ska stoppas, blev vändningen för Piteå älvdals sjukhus. Man medverkade i andra rundan, Vriss 2, och jobbade hårt med att få vårdpersonalen medveten om infektionsriskerna samt att följa klädreglerna.
- Inga ringar, inga klockor, rätt kläder med korta ärmar, tvätta sig rätt samt att "sprita" händerna mellan patientkontakterna gäller och det har gett resultat. Nu är de djupa infektionerna nere på 0,33 procent och bara två personer har drabbats i år, säger Isaksson.
Kontroll nödvändig
Kontroller av att reglerna följs, både öppna och dolda, görs varje månad och det har visat sig vara nödvändigt.
- Det är lite av en spionverksamhet. Under sjuksköterskestrejken och sommaren gjordes inga kontroller och då sjönk följsamheten från nära 100 procent till 70.
Under hösten har ett nytt förbättringsprojekt dragit i gång - att minska antalet vårdrelaterade urinvägsinfektioner.
Målet redan nått
- Första mätningen visade att fyra procent av våra patienter drabbats. Målet var att komma under två procent och det har vi redan gjort. Men arbetet fortsätter, säger Tomas Isaksson.
I februari nästa år ska man också titta på läkemedelshanteringen.
- Vår uppgift är att se till att patienterna får rätt medicin vid rätt tillfälle. Där finns det jättestora brister.
FAKTA Vård-infektioner
11,3 procent av patienterna på Sveriges sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion.
Infektionerna delas in i djupa och ytliga. En ytlig infektion sker i operationssåret och behandlas med antibiotika. Vid en djup infektion, efter knä- eller höftledsoperation, måste implantatet oftast tas bort. Operationen görs om, på ett mer komplicerat sätt, efter att patienten fått antibiotika under minst sex månader.
Piteå älvdals sjukhus har kommit långt med att stoppa de vårdrelaterade infektionerna. Hittills i år har 0,33 procent av patienterna drabbats av djupa infektioner - det motsvara två personer. De ytliga är nere på 4,1 procent eller 25-30 drabbade patienter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om