- Kraftsamlingen ligger på att sänka medelhastigheten med 6-10 kilometer i timmen. Undersökningar visar att om
medelhastigheten sänks med 10 kilometer i timmen ger det 40 procent färre trafikolyckor, konstaterar han.
Under förra året utredde de 53 anställda vid ATK i Kiruna 130 000 hastighetsöverträdelser som registrerats av någon av landets knappt 900 fartkameror. Cirka hälften bötfälldes. Att drygt 50 procent av fortkörarna inte fälls har flera orsaker. De vanligaste är att förarna är skymda av regn- eller snöfall, vindrutetorkare eller solreflexer.
utomnordiska förare räknas bort eftersom det saknas avtal om fortkörningsböter med länder utanför Norden.
I Norrbotten finns i dag 24 fartkameror på fyra olika sträckor. Längs sträckan Kopparnäs-Rosvik finns fyra kameror, dessa kameror fångade 1 943 av de 3 362 fortkörare som bötfälldes under fjolåret och ligger i topp i länet.
- Det kan låta mycket men man måste komma ihåg att just den här sträckan är väldigt hårt trafikerad, konstaterar Anders Drugge.
Utbyggnaden av hastighetsövervakning med fartkameror är nu inne på etapp två där ytterligare 100 kameror ska tas i bruk under kommande höst. Sedan väntar etapp tre men var och när är ännu inte beslutat.
ATK har hittills haft kapacitet att hantera 200 000 ärenden per år men ambitionen är att kapaciteten ska öka under 2008 med 15 procent.
Bland annat ska 14 nya medarbetare rekryteras.
- Det skulle innebära att vi, i värsta fall, kan komma att hantera 230 000 misstänkta hastighetöverträdelser under det kommande året, konstaterar Anders Drugge.