"Kameror får aldrig användas mot personalen"

Fackförbundet Handels är tydlig med att kameror aldrig får användas mot personalen för att bevaka deras arbetsprestation eller vad medarbetarna gör under en arbetsdag.

Fackförbundet Handels är inblandade i anmälan om den olagliga kameraövervakningen på butiken i Piteå. Även Integritetsskyddsmyndighetem har inlett en utredning. (Arkivbild)

Fackförbundet Handels är inblandade i anmälan om den olagliga kameraövervakningen på butiken i Piteå. Även Integritetsskyddsmyndighetem har inlett en utredning. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2024-05-06 10:05

"Jag väntar på underlag och information från arbetsgivaren gällande just deras kameror då det är oklart för oss när dom har satts upp. Så jag kan tyvärr inte svara något specifikt varför och vad syftet från arbetsgivaren har varit med att sätta upp kameror", uppger Ulrika Törn, ombudsman/regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Luleå i ett mejl.

Handels syn på kamerabevakning generellt är att det får finnas under förutsättning att det är utav säkerhetssyfte. Kameror kan förebygga brott och kan även vara trygghetsskapande för personal, företag och kunder. Lagrade kamerabilder kan även många gånger vara en förutsättning när polisen ska utreda brott.

Men Handels anser att kameror aldrig får användas mot personalen för att bevaka deras arbetsprestation eller bevaka vad medarbetarna gör under en arbetsdag.

Ulrika Törn uppger att om en medarbetare upplever sig bevakad och det därmed upplevs som en otillåten kamerabevakning så kan man alltid lämna klagomål till Integritetsmyndigheten, IMY, som har tillsyn av kamerabevakning.

Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) har inlett en utredning med anledning av anmälan.

"Arbetsgivaren övervakar personal, om vi är på telefonerna på arbetstid och om vi gör vårt jobb 'rätt'. Övervakar även kunder som handlar. Det vill säga de bryter mot lagen eftersom kamerorna inte får användas för att övervaka om vi gör vårt jobb/är på telefonerna, utan misstanke om brott så som stöld", står det i anmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!