Kallställningen strider mot lagen

OLAGLIGT. Kapellet i Gråträsk kallställdes för drygt ett år sedan efter beslut av kyrkofullmäktige. Men beslutet strider mot kulturminneslagen eftersom kallställningen inte godkänts av länsstyrelsen.- Jag kommer att kontakta församlingen i ärendet, säger Jeanette Aro, ansvarig för kyrkliga kulturminnen på länsstyrelsen.

Piteå2008-03-06 00:00
GRÅTRÄSK (PT)Landsförsamlingens dåliga ekonomi fick kyrkofullmäktige att besluta om en rad åtgärder i november 2006, däribland att kapellet i Gråträsk skulle kallställas, något som skedde från och med den första januari i fjol.

Men utan länsstyrelsens vetskap.

- Kapellet är skyddat enligt kulturminneslagen vilket betyder att inga väsentliga förändringar får göras utan länsstyrelsens tillstånd. Inför en kallställning ska länsstyrelsen informeras så att vi kan utreda konsekvenserna av en kallställning och säkerställa att varken byggnad eller inventarier tar skada, säger Jeanette Aro.

För kyrkorådets ordförande Erik Jonsson kommer beskedet som en överraskning.

- Är kapellet verkligen skyddat? Det var jag inte medveten om och ingen annan har fört det på tal heller.

Ingen information

Han konstraterar att kallställningen av kapellet bara var ett beslut av många när en rad stora frågor rörande landsförsamlingens ekonomi skulle avgöras.

- Men är det på det sättet får vi backa och se till att få länsstyrelsens tillstånd.

För byborna var kallställningen en chock, någon information hade de inte fått utan fick läsa om stängningen i Piteå-Tidningen.

-Det kändes väldigt tråkigt, här har vi haft massor av bröllop och dop och numera är all kyrklig verksamhet nedlagd, säger Sonja Granberg, född i byn.

Kapellets unika karaktär och vackra omgivning har gjort det populärt i samband med bröllop. Gudrun Wennman konstaterar att sommaren innan stängningen hölls 11 bröllop i kapellet.

- I Långträsk tror jag de hade tre.

- Men inte ens på sommaren får kapellet numera användas, inte ens av dem som själva ordnar en präst, konstaterar Ida-Ann Wikström.

Kulturskandal

Det kulturhistoriskt intressanta kapellet lockar en hel del turister och används i marknadsföringen både av Piteå kommun och av landsförsamlingen själva.

- Jo, då passar det, säger en besviken Åke Wennman som menar att kallställningen inte är något annat än en kulturskandal.

Tidigare kyrkvärden Sixten Lövgren undrar vad som händer med alla inventarier och efterlyser bland annat kyrksilvret. Delar av det har bybor som inte längre finns i livet skänkt till kapellet men nu har det tagits därifrån.

En annan sak som upprör är att begravningsgudstjänsterna numera ska hållas i Långträsk kyrka medan gravsättningen sker i Gråträsk.

- Här ska alltså ett begravningssällskap på 10-15 bilar först åka till Långträsk och sedan tillbaka till Gråträsk tillsammans med prästen istället för att prästen kommer direkt till Gråträsk, suckar Åke Wennman och skakar på huvudet.

Kyrkorådets ordförande Erik Jonsson kan inte svara på varför kapellet inte får användas ens på sommaren.

- Men vi ska resonera igenom ärendet igen och ta upp frågan vid kyrkorådets nästa möte i april, lovar han.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om