Flödet i sociala medier fylls snabbt av information. Men är allt sant och var kommer historierna egentligen ifrån? På tisdagen föreläste frilansjournalisten Jack Werner för gymnasieungdomar om källkritik och etik i sociala medier. Något han tycker är viktigt i dagens samhälle där sociala medier är en sådan stor del.
– I värsta fall kan man förstöra människors liv. Det finns de som helt uppenbart har fått sina liv förstörda på grund av att människor inte har tänkt innan de har delat, säger Jack Werner.
Han visade flera exempel på falska inlägg som har fått stor spridning – som mordet som visade sig vara fejkat. Facebook-inlägget beskrev hur en namngiven kvinna på bild hade blivit mördad av sin svartsjuke ex-pojkvän. I inlägget skrevs också att tidningarna inte hade skrivit om det på grund av att han var invandrare. Men det stämde inte.
– Det visade sig att hela historien var påhittad och att tjejen på bilden hette något annat. Om man dras med i den här allmänna vreden som kan uppstå i sociala medier, kan det leda till att hon hängs ut som en mördad tjej trots att hon inte är det. Människor kan hängas ut som brottslingar trots att de inte är det och den här storyn kan få folk att tro att tidningar tystar ner saker när det inte stämmer, säger han.
När han såg inlägget första gången hade det delats 3 500 gånger. Några timmar senare var antalet delningar dubbelt så många.
Hans råd är att göra källkritiska insatser.
– Vem är det som säger det här, varför och kan jag kontrollera detaljerna.
Jack Werners uppmaning är att överlag vara källkritisk.
– Den stora förändring som har inträffat i och med sociala medier är att alla kan publicera sig och det måste vi anpassa oss till. Nu finns det information som är paketerad på ett sätt som är gjord för att tilltala och bli delad och då är det jättecentralt att se till att man inte blir en del av den slentriandelningen, säger han.
Han tycker att många ungdomar i dag ändå har bra koll och att det är viktigt för framtiden.
– Om en generation som är på väg att växa upp blir bättre mediekonsumenter, kan känna igen skräp och ställer krav att den information de konsumerar ska se trovärdig ut så är det jättebra för oss journalister, för det betyder att kraven ökar på det jobb vi gör. Vi konkurrerar med människor som i princip kan göra vårt jobb, men som gör det med en agenda i stället.
Jack Werner arbetar med källkritik i sociala medier. Han har varit med och startat Metros Viralgranskaren som han tillsammans med sina kollegor vunnit Stora journalistpriset för som årets förnyare 2014.