- Det kostade mer än vi räknat med, men vi hade tur eftersom det fanns pengar kvar i äldreomsorgens pott för oförutsedda utgifter för 2006 och därför beviljade socialnämnden pengarna. Hade vi sökt i januari hade vi nog inte fått några pengar, säger Ankie Lidberg, undersköterska på Källbogården.
Anläggningen som ligger i anslutning till matsalen på Källbogården har kostat cirka 200 000 kronor att bygga. Förutom en möjlighet för de boende att uppleva värme, vågor och sand mellan tårna är rekreationsrummet även en del av friskvården för personalen.
- Här kan vi sitta med de boende, eller på vår lunchrast, och få en stunds avkoppling och värme som gör att musklerna slappnar av, dessutom fungerar solljuset som ljusterapi, säger Ankie Lidberg.
Hela spektrat
Ingemar Nilsson från företaget SunTech som bygger anläggningen berättar att solljuset som skapas är så nära äkta solljus man kan komma med hela solens spektra i rätt proportioner.Företaget arbetar bland annat åt bilindustrin där man i testanläggningar simulerat ökenklimat för att testa bilarnas värmetålighet.
- På senare år har vi arbetat mycket med företag och personalrekreation, vi har även byggt ett 140 kvadratmeter stort artificiellt soldäck på kryssningsfartyget Birka Paradise.
Nyligen har även äldreboenden blivit intresserade av tekniken.
Ökat välbefinnande
- Det har upplevts mycket positivt i Vänersborg, det är en uppskattad verklighetsflykt för äldre som inte längre har möjlighet att resa och uppleva solen och värmen och man har även märkt ett ökat välbefinnande och muskler som slappnar av. Hos senildementa, som främst upplever saker med sina sinnen, har man noterat ett större lugn och ett minskat behov av insomningsmedicin.I rummet finns ett surroundsystem som skapar vågskvalp, vindbrus och djungelljud, allt för att förstärka känslan av sol och sandstrand.
Två ton sand har lagts ut på golvet och solljuset i rummet ger en viss solbränna men ska vara helt ofarligt.
- Vi har reducerat uv-strålningen och tagit bort de farliga våglängderna, förklarar Inge Lojander, även han från SunTech.
Förutom de boende och personalen på Källbogården kommer även boende från andra äldreboenden i kommunen att kunna boka tid på paradisön.
- Vår låga bemanning gör det vanligtvis svårt för oss att kunna göra saker med de boende men det här kräver varken mycket tid eller personal och inte behöver vi åka iväg någonstans heller, konstaterar Ankie Lidberg.