Kallad till rättegång - hur känns det?

Har du någonsin deltagit i en rättegång? För de allra flesta är det en helt ny erfarenhet och kanske litet pirrigt att inte veta vad som ska hända. Nu vill domstolarna veta hur det upplevs och hur man blir bemött.

Arbetet i en tingssal är någonting helt nytt för de flesta "vanliga" människor. Men hur är det exempelvis att kallas som vittne - får man rätt information? Blir man bra bemött? Det vill domstolarna nu ha svar på. (Arkivbild)

Arbetet i en tingssal är någonting helt nytt för de flesta "vanliga" människor. Men hur är det exempelvis att kallas som vittne - får man rätt information? Blir man bra bemött? Det vill domstolarna nu ha svar på. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-05-05 06:00

Intervjuer med dem som deltagit i en rättegång - som part i målet eller som vittne - genomförs just nu vid förvaltningsrätten och tingsrätten i Luleå, samt vid tingsstället i Piteå. Intervjuerna ska pågå under hela maj månad och övriga domstolar i Norrbotten och Västerbotten kommer också att delta.

Undersökningen är ett led i arbetet med att höja kvaliteten i domstolarnas verksamhet.

Bra information
- Domstolarna strävar efter att alla som deltar i en rättegång ska få ett gott bemötande, bli lika behandlade och få bra information både före, under och efter rättegången. Genom intervjuerna får domstolen synpunkter på hur väl man lyckas med detta, säger kanslichefen Rolf Carlsson, som är ansvarig för undersökningen.

Intervjuerna kommer att utföras av anställda vid domstolarna, både domare, kanslipersonal och kanslichefen kommer att delta.

- För tingsrättens del hoppas vi få in minst ett 60-tal svar för att undersökningen ska ge en bra bild av hur rättegångarna upplevs. Men det är ju helt frivilligt och inte säkert att alla vill delta, även om det sker helt anonymt, säger Carlsson.

Utvärderas under hösten
Domstolarna i Norrbotten och Västerbotten var ifjol först i landet med att ta fram en gemensam bemötande-policy för hela området.

- Det här är en fortsättning på det arbetet. Undersökningen ska utvärderas under hösten och då får vi se vad vi kan göra bättre. Det är ju inte säkert att allmänheten uppfattar arbetet och situationen på samma sätt som vi anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om