Kafé Hildur vid havet på Nörd-Haraholmen har varit en framgångssaga sedan det öppnade portarna i somras. Ove Lundmark och Camilla Edvardsson som köpte den välbevarade 1800-talsgården har haft fullt upp med att serva alla gäster.
– Vi har haft så mycket folk att vi har inte hunnit med att göra allt vi planerat. Vi har bara sprungit och serverat, säger Ove Lundmark.
Men till nästa säsong väntas stora förändringar och det är också ett krav för att få fortsätta. Efter att kommunens livsmedelsinspektörer gjort en tillsyn i somras konstaterades att lokalerna inte är ändamålsenliga. Bland annat saknas tillgång till rinnande varm- och kallvatten för att diska och skölja livsmedel med.
– Vi visste om att vi skulle få nedslag på det och vi ville att de skulle göra en inspektion så att vi får goda råd. För planen innan har hela tiden varit att vi ska bygga ett attefallshus med kök och dra in vatten. Vi har bara inte hunnit, säger Ove Lundmark.
Enligt honom blir disken lika ren oavsett om man bär in vatten eller har rinnande vatten. Men ägarna tycker själva att det har varit tungjobbat i det ålderdomliga köket.
– Vi kommer att bygga ett modernt kök, men vi vill inte peta så mycket i den befintliga byggnaden som är 120 år. Det är därför vi bygger ett fristående attefallshus i gammeldags stil på utsidan, men med ett funktionellt kök på insidan.
Förutom att dra in rinnande vatten så kommer ägarna att bygga toaletter och investera i en trekammarbrunn med infiltrationsanläggning.
– I dagsläget har vi torrdass och det är inte riktigt praktiskt det heller, säger Ove Lundmark.
Livsmedelsinspektörerna slog ned på andra "brister" på Kafé Hildur. I kontrollrapporten nämns bland annat sprickor i det gamla porslinet samt anmärkningar om att fönster stod öppna utan myggnät.
– När de anmärker på sånt blir det ärligt talat skitlöjligt. Är man ute i skogen i skärgården är det klart att det finns både myror och myggor som tar sig in, men de är inte i maten. Men de har sina regler och det är bara rätt sig efter dem.
Redan på måndag kommer arbetare för att planera inför byggnationerna och planen är att öppna det mer ändamålsenliga Kafé Hildur nästa år. Den gången lite tidigare om allt går bra.
– Om vi får allt i ordning skulle vi vilja öppna redan runt valborg då isen går. Så folk kan se islossningen som är ganska häftig.