Piteå är sedan ett antal år tillbaka en diplomerad Fairtrade City.
– Vi försöker skapa fyra event per år som bygger på just Fairtrade, berättar Siv Öhlund samordnare.
Ett av dessa event genomfördes i Gallerian på lördagen.
Minst två
Där visade tre elever från Strömbacka upp sina färdigheter när det handlar om att baka Fairtrade.
Reglerna var glasklara - samtliga bakverk skulle innehålla minst två ingredienser som hade Fairtrade-stämpel.
– Tjejerna har jobbat oerhört intensivt och seriöst i flera dagar med sina skapelser som rymmer fler än två Fairtradeingredienser, säger läraren Ann-Sofi Lundquist.
På fredagseftermiddagen började de gå in i skutfasen med sina bakverk för att klockan 13 på lördagen höra gongongen.
Sen var det dags för juryn, bestående av kommunalråden Helena Stenberg och Peter Roslund samt Sara Dupuich (doktorsvillan) och Emelie Ullberg, känd från Hela Sverige bakar, att ge sina omdömen och utse vinnaren.
Där drog Frida Grandin längsta strået med sitt tävlingsbidrag, princessbakelsen.
– Otroligt kul. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på bakverket, säger den glada vinnaren som fick 2 000 kronor i förstapris.
Mormor på plats
Prinsessbakelserna var fyllda med mangomousse, passionsfrukt och vit choklad.
På andra plats kom Emmy Adolfsson som hade skapat en bakelse bestående av en browniebotten, fylld med hallogelé, vit chokladmousse och chokladtryffel. 1 000 kronor var andraplatsen värd.
Trea kom Cornelia Burman som dessvärre inte själv kunde medverka vid finalbordet. Där fanns istället mormor, Christina Oscarsson som presenterade Cornelias rödbetsbakelse, fylld med egentillverkad chokladmousse, passionsfrukt och vit choklad. Mormor tog emot prischecken på 500 kronor.