Kanel
Kanel kan ge positiva effekter på blodsockernivåerna, om man kryddar maten med kanel töms magsäcken långsammare och det ger en flackare, mer stabil blodsockerkurva. Det är också bra för blodcirkulationen, andnings- och urinvägarna. Undersökningar har visat att det även ger förbättrade blodfetter. Dessutom innehåller kanel stora mängden antioxidanter. Mer än en tesked om dagen kan påverka levern på känsla personer.
Stjärnanis
Stjärnanis är slemlösande om man har hosta. Har positiva effekter på reumatism och äts gärna efter måltiderna i Asien för att hjälpa till med matsmältningen och för att minska gasbildning. Verkar också inflammationshämmande.
Kryddnejlika
Nejlika är antiseptiskt, alltså bakteriedödande. Det sänker blodsockret och används traditionellt mot tandvärk. Innehåller ämnet carminative som hjälper matsmältningen. Kryddnejlika är också en kraftig antioxidant.
Kryddpeppar
Också en vän till magen. Lugnar och lindrar gas och illamående. Kan också vara kramplösande vilket kan hjälpa till om man har kraftig mensvärk.
Saffran
Den dyrbara kryddan ger inte bara en vacker färg och god smak, den har också positiva effekter på olika neurologiska sjukdomar. Den är också lugnande och kramplösande. Studier har också visat att en längre tids intag av saffran har antidepressiva effekter.
Kardemumma
Kardemumma är bra för matsmältningen då den motverkar gasbildning och är kramplösande. Den är även hyllad för sina antitoxiska egenskaper.
Ingefära
Ingefäran är vida prisad för sina många välgörande egenskaper. Den hjälper till att minska illamående, ledbesvär och huvudvärk. Även populärt vid förkylning och halsont eftersom den är antispetisk, inflammationshämmande och slemlösande. Ingefära innehåller mycket antioxidanter och ger fettförbränningen en skjuts samtidigt som den dämpar aptiten, därför förespråkas den mycket i viktminskningssammanhang.