Siv Öhlund har aldrig haft ett ärende rörande just Amazon på sitt bord, men menar samtidigt att hon inte har någon hjälp att erbjuda om det gäller köp från deras amerikanska sida eller från webbsidor utanför Sverige eller EU generellt.
– Då är det inte svensk lagstiftning med exempelvis ångerrätt som gäller, utan blir det problem är man körd, säger Siv Öhlund.
Hon menar att när det gäller köp från webbsidor utanför Sverige och EU gäller det också att hålla koll på vilka extra avgifter som läggs på för tull och moms – dessutom finns alltid en risk att varorna fastnar i tullen.
Att hon aldrig fått några frågor om exempelvis Amazon, ebay eller Wish tror hon ändå tyder på att dom är seriösa och sköter sig.
– Det är rätt organiserade sidor, även fast inte svensk lagstiftning gäller kan det vara bra regler ändå, säger Siv Öhlund.
Hon menar annars att ett annat sätt att skydda sig är att handla på nätet med sitt kreditkort eller på kredit via exempelvis Klarna.
– Då är det konsumentkreditlagen som träder in och då är man skyddad den vägen. Om man köpt en vara med Klarna och sedan inte får den, då ringer man bara upp Klarna och säger att: "Jag tänker inte betala, jag har inte fått varan". Det enda avtal jag ingått är med min kreditgivare, då får de sedan lösa tvisten och jag kan luta mig tillbaka, säger Siv Öhlund.
Hon enar att det är likadant om man betalar via sitt bankkreditkort.
– Då kan man få pengarna tillbaka via sin bank.