Hur man skaffar sin julgran varierar, för somliga är det mer eller mindre en tradition att "åka och hämta sig en gran" dagarna innan jul, fastän detta faktiskt är ett brottsligt förfarande om det sker på annans mark.
- Brottsrubriceringen i normalfallet är åverkan och ger lägst 30 dagsböter vilket är minst 900 kronor beroende på inkomst, konstaterar kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson vid polisen i Piteå.
En dyr affär jämfört med de 250-500 kronor en gran kostar i handeln.
Lars-Göran Johansson kan dock inte erinra sig någon enda anmälan av julgransstöld under sina fem år i Piteå, däremot drar han sig till minnes ett fall när han jobbade i Luleå.
- Men det har blivit betydligt mindre vanligt, många har nog plastgran eller köper sin gran.
- Det är intressant att se hur många skogsägare det plötsligt verkar finns dagarna innan julafton, konstaterar Anders Sjöberg, skogsägare på Norra Pitholm.
Men han tror att de som i dag åker till skogs för att hämta en gran främst tillhör den äldre generationen.
- De yngre är nog för lata, det är ju förenat med ett visst besvär att ta sig ut i skog och mark.
För skogsägarna är grantjuvar ett relativt litet, om än inte accepterat, problem. Då är älgarnas framfart betydligt mer bekymmersamt.
- De tar skotten på unga träd och har man otur tappar man 15 år på beståndet, säger en annan skogsägare, Henry Sjöberg.
Anders Sjöberg konstaterar att när man planterar skog måste man ha en överproduktion.
- Man måste ha i beräkningen det älgarna tar, den naturliga skogsdöden och julgransröjarna.
Även om det inte finns någon tillförlitlig statistik över hur vanligt det är med julgranstjuvar kan man nog räkna med att antalet gått ned sedan plastgranen fick sitt stora genombrott på 1980-talet. Att köpa en äkta julgran har dock blivit svårare, handel på gator och torg är sparsam.
På Coop Forum i Piteå har man för första året tagit hem julgranar till försäljning.
- Det är ju glest med julgransförsäljningen i Piteå och därför har vi tagit hem cirka 300 granar från Danmark för att testa om det går hem hos Piteborna och hittills har vi sålt cirka två tredjedelar, säger Coop Forum-chefen Per Setterqvist.
- Men även bland privatpersoner ser man en ökad efterfrågan, alltfler vill ha äkta granar.
På tal om grantjuvar och äldre generationer berättar han om en kund som skickats av frugan för att köpa en gran.
- Han tyckte det var perfekt att slippa plumsa i snön och istället få en "formsydd" gran hemkörd till dörren.
Men visst finns det fortfarande de som stjäl granar.
- En annan av mina kunder var själv skogsägare men konstaterade uppgivet att grantjuvar redan norpat åt sig alla fina granar så nu var hon tvungen att köpa sig en ...
FAKTA/Socker gör granen grönare
Låt granen vakna upp försiktigt. Ställ den gärna i ett svalare utrymme i en hink med vatten och vänta tills den börjar ta upp vatten. Därefter kan du ta in den i rumstemperatur.
Skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr som kommer att trilla av inomhus.
Gör ett nytt kapsnitt. Snittet kådar nämligen ganska snabbt igen och stoppar vattenupptaget. Entusiasten kan också efter ett par veckor lyfta upp granen och göra ett nytt snitt.
Frys aldrig om granen. En julgran som vaknat i rumsvärmen är mycket frostkänslig.
Vattna ofta. Granen behöver rikligt med vatten för att må bra. En frisk julgran kan dricka 2-3 liter om dagen.
Lägg några sockerbitar i vattnet. Då håller sig granen grön längre och kan till och med skjuta nya skott om du har tur. Men sockra inte förrän du ser att granen börjat dricka vatten.
Källa: Skogforsk