Julens kryddor gör mer än doftar gott

"Ta en pepparkaka så du blir snäll" brukar man säga. Om den klassiska julkakan verkligen har någon inverkan på snällheten är svårt att säga, men vad många inte vet är att julkryddor har många positiva hälsoeffekter.

Det blir allt vanligare att blanda traditionella kryddor med nya, nyttiga ingredienser som raw-choklad, torkad frukt eller "superbär".

Det blir allt vanligare att blanda traditionella kryddor med nya, nyttiga ingredienser som raw-choklad, torkad frukt eller "superbär".

Foto: Shirley Becker

PITEÅ2014-12-13 06:00

Så här en bit in i december har julbakandet i köken tagit fart på allvar. Det syns också på butikernas försäljning av socker, grädde, smör och choklad. Men den som vill göra egen pepparkaksdeg eller koka sin egen glögg får ibland lämna kryddhyllan besviken. Efterfrågan på de klassiska julkryddorna såsom kanelstång, kryddnejlikor och ingefära ökar dramatiskt under veckorna innan jul.

. .

Saffran mot nedstämdhet

Caroline Sandberg, som jobbar på butiken Life som också märker av en ökning i försäljningen innan jul.

Vad många inte vet är att de smaker och dofter som förknippas med julen också kan ha positiva effekter på hälsan. Vissa kryddor som annars förknippas med julen används året om då de ingår i olika hälsokostpreparat. I tabletter mot åksjuka är ingefära en av ingredienserna och tabletter mot nedstämdhet innehåller saffran.

– Vi har gått tillbaka till naturtänket, att vi ska boosta kroppen med nyttigheter, säger Caroline Sandberg.

. .

Raw- och supermat

De traditionella kryddorna kan också med fördel användas även i nya varianter av julgodis och bakverk. Allt fler förespråkar att julens godsaker inte behöver vara sockerstinna, tunga historier. Sockersubstitut som stevia eller sukrin har blivit väldigt populärt. Kokossocker är också en ny favorit bland många eftersom det har ett lägre GI-värde än vanligt socker.

– Många köper ingredienser och gör julgodis med nötter och råchoklad istället för vanlig choklad. Det är en trend med raw- och supermat, säger Caroline Sandberg.

. .

Snäll av pepparkakor

Både kanelen, ingefäran och kardemumman är återkommande favoriter i både glöggen och pepparkakorna. Gemensamt för dem alla är att de hjälper matsmältningen. Kryddnejlika är dessutom en gammal huskur mot tandvärk, samtidigt som den är en kraftig antioxidant. Ingefäran är även inflammationshämmande vilket kan hjälpa den som har ont i lederna. Kanelen är en bra kompis vid förkylning efter som den är slemlösande. Så pepparkakorna kanske inte direkt gör folk snällare, men det är nog lättare att vara snäll och glad med en lugn mage och tänder utan värk.

. .

Medvetenheten ökar

Caroline Sandberg tipsar om ett hälsosammare julbak genom att använda bra råvaror som är så rena som möjligt.

– Om man gör egen glögg kan man hålla nere på sockret. Man kan till exempel använda granatäppeljuice som grund.

Även om julen fortfarande är en tid av frosseri och överkonsumtion tycker Caroline Sandberg att hon kan se ett trendbrott.

– Jag tycker många har börjar fundera mer på vad man stoppar i sig, medvetenheten är större, säger hon.

Att unna sig lite extra under helgerna ser hon egentligen inget problem med. Men det finns gränser.

– Man ska äta med måtta, det är det som är problemet.

Blåbärsgögg

Ett härligt recept på fruktig glögg med mycket nyttigheter!

5 dl blåbär

5 dl vatten

1 kanelstång

1 msk kardemummakärnor

2 msk hel kryddnejlika

1 stor bit pomeransskal

1-1,5 dl kokssocker efter smak

Lägg alla ingredienser utom socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjud i 45 minuter, rör om ibland. Skumma av under tiden om det behövs. Ta av kastrullen från värmen. Sila bort bär och de hela kryddorna och rör i socker. Ta lite i taget och smaka av, beroende på hur söt du vill ha din glögg.

Glöggen håller ungefär fyra dagar i kylskåp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om