Julen - en bråd tid för brevbärarna
Det är bråda tider för posten och lantbrevbärarna. Var fjärde landsbygdsbo köper sina julklappar via internet eller postorder och det är lantbrevbärarnas uppgift att leverera paketen till kundernas dörr.
Brevgirot är en tjänst som bland annat ger handikappade och personer över 80 år möjlighet att betala räkningar och ta ut pengar av lantbrevbäraren trots att kassaservicen försvunnit.
Foto: Gunnar Westergren
- Stora brev, upp till två kilo, ökar explosionsartat vid jul. Det är bland annat almanackor, pennor från fackförbund och reklamprodukter som skickas ut. Julkorten har minskat de senaste åren, mycket på grund av datorerna och internet, men de innebär fortfarande en stor arbetsanhopning, säger Lars Grahn, utdelningschef i Öjebyn.
På distans
En undersökning som posten gjort visar att 26 procent av dem som bor på landsbygden planerar att handla julklappar på distans. Den stora fördelen med att ha lantbrevbärare är att paketen kan levereras till dörren. Detta sker dock inte alltid automatiskt.
- I större byar som Lillpite, Svensbyn och Jävre finns det utlämningsställen där kunderna själva får hämta sina paket. Lantbrevbäraren levererar normalt dit, men om kunden ringer och vill ha paketen till dörren så fixar vi det. Det ingår i servicen, säger Grahn.
Över 20 procent av hushållen i Norrbotten har möjlighet att få sin beställning till dörren. Förra året körde länets 84 lantbrevbärarlinjer ut 6 939 större paket bara i december.
- I Jävre sker en tredubbling av paketleveranserna vid jul. Många beställer sina julklappar via internet, berättar lantbrevbäraren Monica Norberg.
Kassaservice försvann
Julen är en blommande årstid för posten och leveranserna uppskattas av kunderna. Att man dragit in lantbrevbärarnas kassaservice faller inte i lika god jord.
- Det var en fantastisk service som många kunder saknar. Det var mest äldre som tog ut pengar och betalade räkningar. Jag tycker det är tråkigt att tjänsten försvann, säger lantbrevbäraren Gun-Britt Berglund.
Men för handikappade och personer över 80 år finns möjligheten kvar. Detsamma gäller för dem som har över tre mil till någon form av uttags- och betalservice.
- Post- och telestyrelsen har upphandlat betaltjänsten brevgiro som Ica-banken och Kuponginlösen står bakom. Posten funge-
rar som underleverantör och lantbrevbärarna förmedlar betalningar samt uttag vidare till dem, berättar Lars Grahn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!