Delade meningar om värnplikten bland Piteås unga

Kriget härjar i Europa och drygt 19 000 ungdomar i Sverige kallas nu till mönstring, varav 52 i Piteå. En av dem är Judith Rönnbäck, 18 år. "Jag vill verkligen göra lumpen", säger hon.

82 ungdomar i PT:s spridningsområde har valts ut för att mönstra. Totalt i hela landet handlar det om 19 000. (Arkivbild)

82 ungdomar i PT:s spridningsområde har valts ut för att mönstra. Totalt i hela landet handlar det om 19 000. (Arkivbild)

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Piteå2022-03-17 18:15

I början av året skickades mönstringsunderlaget ut till cirka 106 000 ungdomar födda 2004. Cirka 97 procent svarade på frågorna och utifrån svaren har nu Plikt- och prövningsverket valt ut drygt 19 000 som ska kallas till mönstring.

I Piteå handlar det om 52 ungdomar, 38 killar och 14 tjejer. En av dem är Judith Rönnbäck, 18 år som går andra året på samhällsprogrammet på Strömbackaskolan.

– Det är jättekul! Jag vill verkligen göra lumpen, säger Judith som nu hoppas att hon blir en av de drygt 6 000 som går vidare från mönstringen och kommer att få göra värnplikten.

Kompisen Ebba Granström, 17 år, är dock inte intresserad:

– Nej, jag tycker det känns för farligt just nu med kriget i Ukraina.

Judith resonerar annorlunda:

– Jag tror inte att det blir krig här i Sverige, men blir det krig så är jag mer förberedd på det här sättet.

Alla som ska kallas till mönstring får ett besked i dagarna, men själva kallelsen med datum och tid skickas ut ungefär två månader innan mönstringsdagen. Mönstringen pågår mellan maj 2022 och april 2023.

– Jag har inte fått besked ännu, men det skulle kännas nice att få vara soldat. Brorsan har också gjort lumpen, säger Willy Pettersson, 17 år som går andra året på VVS och Fastighetsprogrammet.

– Min farsa har gjort lumpen och legat ute i nio månader. Men jag är inte så sugen, jag är nog inte den personen, säger klasskompisen Isak Lindgren, 17 år.

För Liam Flintberg, 18 år, blev det aldrig aktuellt med någon värnplikt då det var dags för honom förra året. Men hemvärnet lockar.

– Blir det krig, så vill jag försvara mitt land!

Nyligen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att fler unga behöver förbereda sig på att göra värnplikt. Regeringen vill öka försvarets budget till från 66 till 108 miljarder.

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykiska förutsättningar påverkar bedömningen. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång. Första utbildningsstart är sommaren 2023.

I Arvidsjaur har totalt 20 ungdomar valts ut (13 killar och 7 tjejer), i Arjeplog två ungdomar (en kille och en tjej). I Älvsbyn handlar det om fyra killar och fyra tjejer, totalt åtta personer.

I Norrbotten: 257 killar och 99 tjejer. Totalt: 356 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!