Sedan 2015 har Piteå kommun fått drygt 30 miljoner kronor från staten för att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Syftet med det tillfälliga bidraget har varit att öka tryggheten och kvaliteten för de äldre.
Enligt Leena Leijon, verksamhetsområdeschef för Piteå kommuns äldreboenden, har pengarna kommit till god nytta. Lättnaden var stor över kommunfullmäktiges beslut att kompensera för det uteblivna stödet under de kommande tre åren.
– Vi är jätteglada. Det har varit en oro att vi inte skulle få tillskjutet pengar, säger Leena Leijon.
Beslutet innebär att socialnämnden får 8,6 miljoner kronor per år under tre år, vilket motsvarar 16 årsarbetare. Enligt Leena Leijon kommer pengarna, som tidigare, att fördelas mellan de olika äldreboendena utefter storlek. Hur tillskottet används skiljer sig åt mellan boendena, beroende på vilka förutsättningar och behov som finns (se fakta).
Enligt kommunalrådet Helena Stenberg (S) var det självklart för majoritetspartierna att fortsätta satsningen.
– Det var liksom ingen fråga egentligen, utan för oss var det självklart att vi skulle kompensera det här. Det är så viktigt för verksamheten, säger hon.
Kommunalrådet, som bland annat följer boendena på sociala medier, imponeras över allt som görs.
– Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb med de möjligheter och resurser de har att jobba med aktiviteter, säger Helena Stenberg.
Förra året uppgav 28 procent av pensionärerna på kommunens äldreboenden att de ofta besväras av ensamhet. I samma undersökning, Socialstyrelsens öppna jämförelser, uppgav 47 procent att de besväras av ensamhet då och då.
Hälften av de äldre upplever att möjligheterna att komma utomhus är ganska eller mycket dåliga.
– Det har vi sett över åren, att vi får dåliga siffror på det. Det handlar naturligtvis om att det är många arbetsuppgifter som ska utföras av vår vårdpersonal, säger Helena Stenberg.
En del av lösningen är att renodla arbetsuppgifterna på äldreboendena, enligt kommunalrådet.
– Vi lyfter till exempel städ- och tvättuppgifter på andra yrkesgrupper, så att vårdpersonalen får jobba med vård och med det sociala, säger hon.
Helena Stenberg skulle också gärna se ett ökat samarbete mellan äldreomsorg, civilsamhälle och föreningsliv för att minska ensamheten på kommunens äldreboenden.