- Jag tror att man ska ta prognoserna med en nypa salt. Oavsett vad siffrorna visar så ska man välja att utbilda sig till något som man kan tänka sig att jobba med hela livet, säger Patrik Häggqvist, utbildningsansvarig vid Institutionen för musik och medier i Piteå.
- De som läser här går ut som multijournalister och har en bred utbildning med både tidning, radio och tv. Det gör våra studenter starkare gentemot andra. Nästan alla som tog examen förra året har fått jobb.
- Man får helt enkelt visa framfötterna. Att man finns och att man kan jobba, säger Maria Wånge som läser tredje och sista året. Det är nog viktigt att göra mycket på fritiden som man kan visa upp när man ska söka jobb.
- Att arbetsmarknaden var tuff visste man ju redan när man började plugga. Men får man in en fot någonstans så löser det sig nog. Annars får man väl sadla om och bli lärare, säger Carl Brännström, journaliststudent i årskurs två.
Och just lärare är ett av de yrken som det kommer att bli brist på. Även för tandläkare och fritidspedagoger kommer det att finnas mycket jobb. Men för den som ändå vill bli journalist så är inte loppet kört.
- Vi går mot ett allt mer medialiserat samhälle så jag gissar att det kommer att skapas nya jobb inom media, säger Patrik Häggqvist.