Josefine Kittis instagramkonto började växa ungefär samtidigt som hon blev gravid för drygt två år sedan. I dag försörjer hon sig som influencer. Ett kreativt jobb som ligger helt i linje med hennes drömmar som tonåring i barndomsstaden Norrköping. Även om drömmarna inte direkt handlade om sociala medier. Och även om hon inte just då såg sig själv som 28-årig tvåbarnsmamma i en villa i Piteå.
Hemmet släpper in ljus och en vidsträckt utsikt över norra fjärden. En stor altan löper längs husets långsida.
– I vintras skottade jag i över fyra timmar för att få den ren från snö.
Anledningen: en deadline i ett företagssamarbete om solcellsbelysning. Influenceryrket är relativt nytt och det kanske inte är uppenbart för alla hur arbetet egentligen ser ut. Mycket går ut på att ha kontakt med företag som vill visa sina produkter. Josefine har stor frihet att välja hur det ska göras. En kort film kan ta mycket tid. Ibland tackar hon nej till företag som inte stämmer med den inriktning hon vill ha på sitt konto.
Josefines resa till Piteå startade för fyra år sedan med ett meddelande på Instagram till youtubern Emil Hansius som vid den tiden hade ett konto ungefär en fjärdedel så stort som i dag.
– Jag mådde inte så jättebra just då, men hans filmer fick mig att må bättre, så jag skrev till honom och berättade det.
Av alla meddelanden från olika människor fastnade Emil för Josefins. Efter en del kommunikation träffades de när båda råkade vara i Stockholm samtidigt. Och på den vägen är det, som det heter. Storyn finns beskriven i en SVT-serie som släpptes i våras med Josefine, Emil och deras tvillingar. Den innehåller både vardag och fest och mycket humor.
– Jag hoppas att folk förstår vår jargong och våra skämt mot varandra. Emil är mycket mer extrovert och jag är mer tillbakadragen och strukturerad.
Deras skillnader i personligheter skapar dynamik. Reaktionerna har varit positiva.
– Det är kul, responsen kommer från folk i alla åldrar, säger Josefine.
Överhuvudtaget känner hon sig inte drabbad av den ganska kritiska ton som finns i vissa sociala medier.
– Det finns någon enstaka som har synpunkter men i övrigt är det väldigt positivt. Både Emil och jag är noga med vad vi lägger ut. Vi vill att folk ska bli glada av det vi gör. Våra kanaler ska vara ett tryggt ställe att komma till.
Hennes uppväxt i villakvarteret i Norrköping med mamma, pappa och två äldre systrar var just trygg. Kompisarna sprang mellan husen och det var lek och skratt. Josefine beskriver sig som tyst och lugn, musikintresserad och glad. Och just glädjen är en viktig faktor i hennes liv.
– Det klart att det finns gråa dagar. Och nog har jag varit med om jobbiga grejer. Men det positiva vinner alltid.
I SVT-serien beskriver Josefine tillvaron som ”kaos”, med glimten i ögat.
– Jag älskar att planera. Det kan se kaosigt ut, men jag har strukturen klar för mig i huvudet.
Instagram är Josefines huvudsakliga plattform för inlägg och samarbeten med olika företag. Kontot har över 90000 följare och växer stadigt.
– Nittio procent av mina följare är kvinnor i åldrar mellan 18 och 30 ungefär. Många är småbarnsföräldrar som jag.
Emil Hansius har varit ett mediefenomen i flera år. Med sina över 400000 prenumeranter rankades han som den fjärde mäktigaste youtubern i Sverige av den ideella organisationen Medieakademin förra året. Sedan Josefine kom in i bilden har innehållet blivit mer av ett teamwork. När Emil, och snart också hans följare, började vilja att hon skulle synas mer var hon först lite motsträvig. Numer har paret en agent som styr upp deras engagemang och samarbeten.
– Jag har alltid tänkt att jag vill jobba med mode och inredning. Jag älskar det kreativa och gillar att pyssla. Men jag trodde nog mer att jag skulle jobba inom butik, och utbildade mig i den branschen. Nu har mina drömmar blivit verklighet på ett annat sätt.
– Jag är nöjd med att jag kan göra karriär och samtidigt vara småbarnsmamma. Det är fint att kunna visa att det går.
I oktober fyller tvillingarna två år. De är med i filmerna ibland, men med en tydlig gränsdragning.
– De ska känna sig stolta om de tittar när de blir större. Vi gör oss inte roliga på deras bekostnad.
Med två små barn lever familjen mest i nuet.
– Framtiden? Jag vill fortsätta skapa minnen med familjen. Men just nu tänker jag mer på vad vi ska göra i midsommar.