Datakonsulten Jörgen Bergstedt, 48, har alltid varit intresserad av god mat och dryck. När han köpt öl har han hellre tagit flera olika sorter än ett flak. Vid ett besök på ÖoB för drygt tre år sedan köpte han lite på impuls maltextrakt och beslöt sig för att testa ölbryggning.
På nätet hittade han många intressanta sajter om ölbryggning och tog in kunskap för att komma igång. Fast det där maltextraktet från ÖoB blev aldrig använt.
– Jag rekommenderar att man köper via nätet. Svenska hembryggareföreningens sida är en bra grund för den som vill ha råd och tips.
Tävlat i SM
Jörgen Bergstedt verkar vara en målmedveten man som har förstått att saker blir som bäst när man lägger ner arbete och själ i det. Kunskap ger resultat.
– Jag lyckades med första satsen och det gav mersmak. Jag känner att jag har utvecklats och hela tiden blivit bättre. Det är många moment som ska stämma och man lär sig hela tiden nya trick. Att brygga öl är nog mer komplicerat än att tillverka vin.
I fjol ställde han upp i öl-SM för första gången. Det blev inga priser i den tuffa konkurrensen, men väl goda vitsord.
– Jag ska göra ett nytt försök i Linköping i april. Om inte annat för att det är roligt.
Intresset växer
I mitten av 90-talet växte intresset för ölbryggning fram och de senaste åren kan man nog tala om en mindre explosion. Flera microbryggerier har etablerat sig och antalet hembryggare blir bara fler.
– I Piteå känner jag till tre andra hembryggare, men det finns säkert fler, säger han och öppnar en hembryggd Indian pale ale som han döpt till Special English IPA.
Den doftar ljuvligt och den vackra bärnstensfärgen kommer från den karamelliserade malten. Den mjuka beskan ger smaken en rund karaktär.
– Engelsk humle är mer blommig och kryddig, till skillnad från den amerikanska som är fruktig, säger han i förbifarten.
Det här är ju proffsöl?
– Det är kul att få till det och jag har förstått att mitt öl håller bra klass. Överhuvudtaget görs det mycket bra öl i Sverige numera. Det är en fantastisk utveckling.
Förfinat metoderna
Något som Carl von Linné faktiskt förstod redan på sin tid när han lär ha sagt:
"Utländska öler behöfwa icke at förskriwas för wåre Swenska magar ty det wore at gå öfwer sjön efter watten."
Det krävs ingen jättedyr utrustning för att brygga öl, men under de tre år som Jörgen Bergstedt har hållit på så har han utvecklat utrustningen och förfinat metoderna. Med kunskap och bra råvaror samt noggrannhet och renlighet kommer man långt.
– Jag har kombinerat bryggandet med mitt intresse för elektronik och att bygga saker. Man får hela tiden nya idéer och tips för att utveckla processen. Det är bara fantasin som sätter stopp.
Nytta med nöje
Ett annat intresse är rockmusik. Han spelar gitarr själv och det är således ingen slump att de egentillverkade etiketterna är prydda med gitarrer. Han har döpt en av sina öl till Blackie Cream Stout.
– Jag tänkte på Clapton. Han spelade i Cream och kallade sin gitarr för blackie.
Jörgen Bergstedt har också avlagt prov så att han numera är utbildad öldomare.
På sin blogg pitemalt.se skriver han om sitt ölintresse och delar gärna med sig av sin kunskap.
– Man kan säga att jag förenar nytta med nöje. Det är härligt att kunna njuta av mitt eget öl med familj och vänner.
Eller som Benjamin Franklin (1706-1790) hävdade:
"Öl är beviset för att gud älskar oss och vill att vi ska vara lyckliga".