Jordhög skapar oro

35 lastbilslass massor från bostadsprojektet på Berget dumpades på en jordbruksfastighet i Piteå. Privatpersoner, som är oroliga för att jorden innehåller bly, har anmält ingreppet till miljö- och hälsoskydd.

Totalt 35 lastbilslass schaktmassor tippades i en slänt mellan en väg och en åker.

Totalt 35 lastbilslass schaktmassor tippades i en slänt mellan en väg och en åker.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-04-26 21:00

PT har tidigare berättat att kommunens miljöinspektör har polisanmält det kommunala bostadsbolaget Pitebo för misstänkt miljöbrott i samband med anläggningsarbeten på fastigheten där 64 nya lägenheter ska uppföras.

Anledningen är att bolaget inte inväntade tillstånd innan man schaktade iväg de blyförorenade jordmassorna från den gamla skjutbanan som funnits på tomten.

– Den provtagning som skett innan är begränsad och det hade varit bra att haft med en konsult i samband med grävningen som kunnat klassa de blyförorenade massorna, sa miljöinspektören Karin Forsgren till PT den 16 april.

Den förorenade skjutrampen fraktades till Bredviksbergets avfallsanläggning. Nu visar det sig att resten av massorna, 35 lastbilslass, dumpats på en jordbruksfastighet i Piteå kommun och använts för att anlägga en parkeringsyta mellan vägen och åkermarken.

Massorna ligger cirka 50 meter från en borrad brunn och två oroliga personer har kontaktat miljö- och hälsoskydd och ifrågasatt om eventuella föroreningar kan nå dricksvattnet.

– I dagsläget vet vi ingenting. Eftersom massorna inte kommer från själva skjutrampen så bör risken för föroreningar vara låg. Men å andra sidan var det få prover tagna i den ursprungliga undersökningen och den kompletterande geotekniska undersökningen. Man har bara tagit prover precis där skjutbanan var och hur det ser ut i övrigt vet man inte, säger Karin Forsgren.

Hon har besökt platsen tillsammans med en kollega.

– Det var en rejält stor yta och det såg ganska stökigt ut med träddelar och annat. Vi vet inte precis varifrån området de här massorna kommer ifrån och vi kommer att begära att fastighetsägaren får besvara lite frågor. Men det har vi inte hunnit skicka ut än, säger Karin Forsgren.

Har ni tagit några prover?

– Nej, vi tar i regel inga egna prover. I så fall begär vi att den som har lagt upp massorna ska kunna visa att det är rent och i så fall blir det den som får säkerställa det genom att anlita någon som kan ta prover.

Schaktmassor räknas som avfall om halterna av föroreningar överstiger Naturvårdsverkets riktvärde ”mindre än ringa risk”. För att använda avfallet krävs en anmälan till tillsynsmyndigheten.

– Det är för att myndigheten ska kunna göra en bedömning om det är lämpligt att lägga massorna med det innehållet på den platsen. Reglerna kan uppfattas lite stelbenta, men det är ett sätt att bevaka så att inte föroreningar sprids ut och skapar problem på nya platser helt i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om