Jordgubbarna på gång i Sikfors

Jordgubbssäsongen är i full ruljans och om två veckor börjar skörden för Rolf Söderström och Gun Fabricius jordgubbar i Sikfors.

SVARTVINBÄRSBUSKAR. Paret Rolf Söderström och Gun Fabricius odlar, förutom jordgubbar, även svartvinbär. Rolf visar stolt upp sin odling.

SVARTVINBÄRSBUSKAR. Paret Rolf Söderström och Gun Fabricius odlar, förutom jordgubbar, även svartvinbär. Rolf visar stolt upp sin odling.

Foto: Alex Hartelius

PITEÅ2016-06-28 13:46

Tillsammans med sin fru, Gun Fabricius, har Rolf Söderström odlat jordgubbar i Sikfors i över 40 år. Just nu är det inte många av jordgubbarna som är fullt mogna, men paret har en förhoppning om att de snart ska plockas.

– Om fjorton dagar är det dags för skörd, säger Rolf Söderström och provsmakar en jordgubbe.

När första skörden är färdig säljs de mogna jordgubbarna till affärerna runt om i Älvsbyn och senare under sommaren även till nyfikna bärplockare.

– När man börjar plocka är det plockning nästan varje dag, säger han.

Rolf tycker att det roligaste med odlingen är att få fram en bra skörd och tillsammans har han och hans fru anställt två från Litauen som hjälper till i arbetet.

– De arbetar här från 5 maj till 25 september och då finns det ju jobb hela tiden. De hjälper oss med planteringen och rensningen, säger han.

Än så länge ser skörden ut att gå bra, men det är svårt att säga så tidigt in på sommaren. När det kommer till bärodling är det mycket som kan hända, men Rolf belyser att jordgubbar aldrig kan få för mycket vatten.

– Vi har vattnat på morgonen nu och ska vattna imorgon också, säger han och pekar mot tre vattenspridare som försörjer gubbarna med vätska.

Rolf medger att han brukar äta lite jordgubbar när han vandrar runt bland odlingarna och tror att det kan vara en anledning till att han fortfarande orkar odla bär.

– Är det någon liten defekt på jordgubben så stoppar man den i munnen. Det är kanske därför man håller sig igång, säger han.

I deras jordgubbssamling finns det en rad olika sorter: Darselect, Rumba, Zephyr och Polka är några av alla sorter som odlas i Sikfors. Rolf har dock en klar favorit, som han tror delas av de andra bärfantasterna.

– Polkan är det bästa bäret, helt klart. Först och främst är det på grund av övervintringen, sen tycker folk det är ett bra självplockarbär och affärerna vill gärna ha dem också. Vi får ju lov att lyssna lite på kunderna, säger han.

Det är inte bara jordgubbar som Rolf Söderström och Gun Fabricius odlar ute i Sikfors, utan paret har även en stor odling av svartvinbär. När det väl är dags kommer det finnas massor av svartvinbär och jordgubbar för kunderna att plocka på ett sammanlagt område med 18-19 hektar till sitt förfogande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!