För att få växterna att må bra och för att få grönsakerna att växa krävs det att jorden är näringsrik och anpassad efter ändamålet. Jorden är a och o för att lyckas, förklarar Tommy Holmquist, butikschef på Granngården i Piteå.
– Jorden är jätteviktig för att få det att växa och bli vackert. Du kan inte att stoppa ner en växt i en dålig jord och sen förvänta sig att du ska få en fin pelargon, det är dömt att misslyckas. Det är skillnad på jord och jord, en bra jord främjar rotsystemet och med ett bra rotsystem blir växterna vackra, säger han.
Oavsett om det är en blomma eller en grönsak som ska planteras bör jorden anpassas efter växtens behov för att må bra. Det finns planteringsjord, trädgårdsjord och en mängd olika varianter av specialjord.
"Satsa på jorden"
Det som skiljer jordarna åt är strukturen, hur den är gödslad och vad den är gödslad med. För den som inte är trädgårdsintresserad kan det tyckas vara svårt att veta vilken jord som krävs till vad, men Tommy Holmquist ger oss några råd att ta fasta på.
Först och främst är det olika jordvarianter beroende på vart det ska planteras. Som i ett planteringskärl, pallkrage, växthus eller i trädgårdslandet.
Sedan styr arternas behov vilken typ av jord som behövs.
Det finns olika typer av kvalitetsjord. U-jord är den som är tillverkad för att planteras i olika planteringskärl, den är långtidsgödslad och klarar av både uttorkning och att göra sig av med överskottsvatten. Den passar bra till blommor.
– Vi kallar det för proffsjord. Ju sämre du är desto bättre är det att använda sig av proffsjord, tycker Tommy Holmquist.
Se till att planteringskärlet är dräneringsordnat så att växterna inte ruttnar.
Fyll på näring
Näring är en annan viktig punkt. Ett tips är att titta på jordpåsarnas innehållsdeklaration. Där framgår det vad jorden innehåller och hur mycket gödsel som är tillsatt. När viktiga näringsämnen sinar behöver jorden ny näring.
Pelargonjord, rosjord, citrusjord och örtjord är några specialvarianter som är särskilt framtagna för växter med särskilda krav.
Trädgårdsjord är en basjord. Den används för jordförbättring i planteringar och den behöver kompletteras med gödsel.
Grönsaksjord lämpar sig som namnet antyder till grönsaksodling. Den passar att plantera i odlingsbänkar, växthus, krukor och i trädgårdsland. För den som vill plantera saker för att äta bör jorden vara kravgodkänd och helst ekologisk.
– Du ska inte stoppa i dig kemikalier. Om du vill odla något du tänker stoppa i munnen ska du se till att satsa på jorden och göra det ordentligt, tycker Tommy Holmquist.