Jordbruksutbildningen i Norrbotten firar 150 år

Det är i år 150 år sedan den första statsunderstödda lantbruksskolan startade i Norrbotten, i Avan, Luleå, som sedan avlöstes av Åminne i Edefors vilken i sin tur år 1914 avlöstes av Gran i Öjebyn. Däremellan har det funnits lantmannalinjer knutna till folkhögskoleutbildningar i Boden och Älvsbyn.

Paul Hellström, tidigare sekreterare vid Hushålningssällskapet i Norrbotten och senare jordbruksminister, var en av de ledande krafterna för en etablering av lantbruksutbildning på Gran.

Paul Hellström, tidigare sekreterare vid Hushålningssällskapet i Norrbotten och senare jordbruksminister, var en av de ledande krafterna för en etablering av lantbruksutbildning på Gran.

Foto:

PITEÅ2009-04-16 06:00
Norrbottens läns hushållningssällskap, som grundades 1850, hade redan vid starten på dagordningen frågan om inrättandet av en lantbruksskola. Det vidtogs, under resans gång, åtgärder för att på olika sätt höja de norrbottniska jordbrukarnas kunskaper och därmed utveckla rationellare jordbruksmetoder.
År 1858 ville hushållningssällskapet exempelvis stimulera jordbrukarna att ta till sig kunskaper i plöjning och dikning. Då togs beslut att anlita sex värmlänningar att undervisa den jordbrukande befolkningen.
Samma år meddelade grosshandlare Johan Bergman-Olsson i Kalix att han hade inrättat en lantbruks- och slöjdskola på egendomen Björkfors i Kalix. Det året tar hushållningssällskapet beslut att arrendera Nederluleå kyrkoherdeboställe för att där inrätta en lägre lantbruksskola.
Få elever från bondeklassen
1859 motionerar Herman Öbom, Persön, Luleå, i riksmötet om anslag till en lantbruksskola i Norrbotten. Samma är inköpte hushållningssällskapet en lägenhet för lantbruksskola i Avan, Nederluleå, med tillhörande byggnader för 18 000 riksdaler. Riksdagen klubbade året därpå igenom ett årligt anslag av 1 000 riksdaler till skolan i Avan. Därmed var den första lantbruksskolan igång, men som till och från drogs med stora problem. Inte minst rekryteringen.
Samma år beklagas det från Luleåhåll att det inte funnits en enda elev från bondeklassen i klasserna i skolan i Luleå stad.
- Det är dyra levnadsomkostnader i staden Luleå, för varje skolgosse som inte har hem i staden. Hur många bönder är så förmögna att de har råd till sådan uppoffring, frågar sig den i Piteå utkommande tidningen Norrbottens-Posten.
Norrbottens-Posten berättar 1861 att den av dåvarande kronprinsen Karl XV år 1858 etablerade Åminne gård i Överluleå skall bli försöksgård eller möjligen lanthushållsskola.
1869 beslöts att Åminne skulle överlämnas som gåva till hushållningssällskapet. Det var det året som Piteå sockens hushållningsgille på dagordningen hade en diskussion om etablering av en lanthushållsskola för kvinnor.
1877 såldes länets första lantbruksskola i Avan och verksamheten flyttades till Åminne.
Flyttning till Älvsbyn
I en artikel i Norrbottens-Posten år 1901 berättas historien om Åminne lantbruksskola under rubriken "En dyrbar mönsterfarm". Uppgifterna var tagna från hushållningssällskapets femtioårsberättelse, 1850-1900.
Noterbart är att vid detta tillfälle fanns en lantmannaskola, i form av andra årskursen, vid Bodens folkhögskola. Den etablerades 1897, men skolan flyttade, delvis på grund av uteblivna statsbidrag år 1908 till Älvsbyn, på samma tomt som nuvarande hotell Sparta. I Älvsbyn pågick verksamheten i två år innan folkhögskolan år 1910 flyttades till Sunderbyn.
Vid landstingsmötet 1909 kom frågan upp om förvärv av egendomen Gran i Öjebyn. Samtidigt väcktes frågan om flyttning av Älvsbyns folkhögskola till Öjebyn. Ett förslag från en kommitté som arbetet med frågan sedan 1907. Landstinget hade den 20 september inköpt egendomen Gran för  31 000 kronor.
Stormöte i Öjebyn
Under 1910 publiceras i tidningen flera artiklar om diskussioner kring en lantmannaskola på Gran. Synpunkter framfördes i långa utläggningar. Landstinget beslutade slutligen att år 1911skulle det finnas ett förslag om hur egendomen Gran skulle användas.
Påsklördagen 1911 kallade landstingsman Holmgren till ett diskussionsmöte i Öjebyn för att dryfta användandet av Granegendomen. Mycket folk hade samlats. De flesta hävdade då att landstinget borde fullfölja sin avsikt att på Gran inrätta en folkhögskola i förening med lantmanna- och lantbruksskola. Särskilt lämpligt ansåg man det vara att Åminne lantbruksskola flyttades till Öjebyn. Man trodde dock att även en folkhögskola, trots att det då skulle bli tre sådana i länet, skulle locka tillräckligt många elever. Landstingsman Holmgren ansåg att han genom mötet fått en fingervisning för ett fortsatt agerande inom landstinget och i den kommitté han tillhörde, vilken utredde användandet av Gran.
Den 21 september 1912 beslutade landstinget att sälja Granegendomen i Öjebyn till Hushållningssällskapet för att där inrätta en ny lantbruksskola. Hushållningssällskapet biföll vid sammanträde den 2 december samma år förslaget att Gran skulle bli lantbruksskola. I maj 1914 började lantmanna- och hushållskolan sin första årskurs. Lantbruksskolan vid Åminne lades ner liksom Bodens folkhögskolas lantmannalinjen och bildade den nya skolan tillsammans med en nyinrättad lanthushållsskola.
1944 skiljdes lantmanna- och lanthushållsskolorna åt för att från år 1975 återigen föras samman till en enhet. 1959 blev Granskolorna landstingsägda.
Vid gymnasiereformens genomförande 1971 övertog landstingets Utbildnings- och kulturnämnd ansvaret för alla landstingets skolor. Lanthushållsskolan lades ner 1986. Lantbruksskolan finns fortfarande kvar, numera som naturbruksgymnasium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om