GMO-frågan kommer att diskuteras under LRF:s riksförbundsstämma. Kathleen McCaughey, taleskvinna för Greenpeace-gruppen som finns på plats i Piteå under stämmodagarna, säger att vänsterpartiets ledare Lars Ohly lovat att skriva under miljöorganisationens namninsamling mot GMO. Ohly kommer till stämman i dag, onsdag, för att medverka vid en utfrågning tillsammans med jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och miljöpartiets Peter Eriksson.
Blanketthysteri
- Hur jordbruksministern ställer sig till GMO vet vi inte, men centerns Maud Olofsson, som kommer hit på torsdag, kommer att skriva under vår namninsamling, sägerKathleen McCaughey.
I sitt inledningstal berättade LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson om den vanmakt som bönder runt om i Sverige känner inför regeltvång, kontrollsystem och blanketthysteri.
- När jag reser runt i landet är det denna fråga som dominerar. Det finns en gemensam känsla av att våra beslutsfattare har tappat kontrollen och att ingen verkar kunna överblicka trycket som bara hårdnar.
LRF kräver att byråkratin inom jord och skog ska minska med 40 procent till år 2010.
Ett huvudbudskap i Petterssons anförande var annars att mycket positivt hänt under året som gått. Lantbrukarnas Riksförbund har nått flera viktiga politiska framgångar. Bland annat kommer LBU-ramen (LBU, som ingår i EU:s jordbrukspolitik, omfattar ekonomiskt stöd till lantbruket och ska bidra till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling på den svenska landsbygden) att öka med 1 miljard kronor från 2007, vilket gör 7 miljarder fram till 2013.
Inte jämställt
Förbundsordföranden kritiserade den egna organisationen för bristande jämställdhet. Han tittade ut över salen, det så kallade kasinot på Pite havsbad, och konstaterade missnöjt att hela 72 procent av stämmans deltagare är män.- Patriarkala normer och värderingar finns hårt rotade såväl i LRF som i våra föreningar. Män är överrepresenterade i våra styrelser. Trots att vi fattat ett beslut att kvinnor ska inneha minst 35 procent av alla styrelseposter 2010, så går utvecklingen i rakt motsatt riktning.
Motionsarbetet inleddes redan i går, bland annat behandlades frågan om Djurskyddsmyndigheten. Efter en tam debatt avvisade stämman som väntat kraven på att myndigheten ska läggas ned.