Johansson i Holmgården en färgstark bondeprofil

Tidigare avsnitt om historiska riksdagsmän: 11/1, 16/1, 18/1, 21/1, 23/1, 29/1, 30/1, 1/2, 6/2, 9/2, 12/2, 19/2 och 28/2.

Piteå2008-03-06 00:00
PITEÅ (PT)- Arbetsmetoden var inte enklas lagord utan resultatpolitikerns sakligt underbyggda argument framförda med pondus och eftertryck. Filips ord vägde alltid tungt, konstaterade Per-Ola
Ericsson vidare.

Konstateras kan att Filip
Johanssons inlägg i debatterna, ofta ganska kritiska och skarpa, vittnade om hans intresse för och förmåga att sätta sig in i olika frågor.

Respekterad

Det är nu 10 år sedan denne engagerade politiker gick ur tiden, i en ålder av nära 78 år, och får därmed räknas in bland de historiska riksdagsmännen från Pite älvdal. En politiker som under sin aktiva tid talade engagerat och med en förmåga att få människor att lyssna. Inte minst det som avhandlades inom jordbrukets fackliga och ekonomiska föreningar, men även inom politiken.

Filip Johansson var riksdagsledamot 1971-1982, respekterad och aktad för sitt starka engagemang för Norrbottens, jordbruket och landsbygdens framtidsfrågor. I riksdagen benämndes han som "Johansson i Holmgården", efter det ställe han år 1945 förvärvade i Kopparnäs, Norrfjärden.

Under senare delen av sitt liv, och efter den aktiva jordbruks- och politikertiden, var Johansson bosatt i egen villa i Öjebyn. Jordbruket i Norrfjärden hade då övertagits av sönerna.

Första gången Johansson fanns med på en riksdagslista var år 1948. Då fick han också flest röster. Men den gången hade centerpartiet ingen framgång i valet. Folkpartiet tog då nämligen centerns enda mandat i Norrbotten. Andra gången Filip Johansson kandiderade, det var år 1952, hade han centerpartisten Harald Larsson från Hedenäset som medkandidat. Larsson valdes den gången in i riksdagen. Johansson blev suppleant för Larsson, men lämnade senare riksdagslistan. Vid valet 1970 fanns böndernas starke man från Norrfjärden åter med bland kandidaterna och valdes då in. I riksdagsarbetet fanns Filip Johansson med till och med 1982.

Politiska lösningar

I slutet av sin sista mandatperiod klargjorde Filip Johansson bland annat att han hoppades på ännu mer samarbete med socialdemokraterna i det politiska arbetet.

- Redan 1979 uttalade sig centerpartiet för en samlingsregering. Det krävs breda politiska lösningar för att lösa Sveriges ekonomiska problem, påpekade Johansson vid ett intervjutillfälle och uttalade då sin tveksamhet till moderat samverkan.

Han pekade också vid det tillfället på att centern fått med sig socialdemokraterna år 1971, för att ge jordbruket i Norrlands ett särskilt lyft

Under riksdagsåren hade Filip Johansson en del utskottsuppdrag. Han satt nästan lika länge i jordbruksutskottet som han satt i riksdagen.

Han var riksdagsman i 12 år.

Redan i unga år började det aktiva politiska arbetet inom centerrörelsen hemma i Pite-Långnäs. Han gick med i svensk landsbygds ungdomsförbund, föregångare till centerns ungdomsförbund, och satsade hårt på den framväxande politiska bonderörelsen. I centerpartiets distriktsstyrelse satt Filip Johansson i närmare 30 år.

Tongivande

Efter flytten till Norrfjärden engagerade sig Johansson kommunalpolitiskt och valdes in i kommunalfullmäktige. I fullmäktige satt han i 20 år, fram till dess Norrfjärdens kommun införlivades i stor-Piteå

Som den "hövding" han var i alla tider inom jordbrukarnas föreningsrörelse, inte rädd för att säga vad han tyckte och tänkte, fick Johansson det ena uppdraget efter det andra även på läns- och riksplanet.

Han var tongivande i lantbrukarnas riksförbunds förbundsstyrelse, de sista åren som vice förbundsordförande. Han satt där i 28 år. Johansson var även en tid ordförande i länets slakteriförening och ledamot i Slakteriförbundet samt satt i styrelsen för Jordbrukarnas försäkringsbolag.

Filip Johansson blev i unga år ledamot i centerns ungdomsförbunds förbundsstyrelse och i närmare 30 tillhörde han centerpartiets distriktsstyrelse.

Jordbrukare

Johansson var under många år även ledamot i Norrbottens läns landsting, där han invaldes 1956 och sedan visade en stark vilja att skapa en god sjukvård. Under sin tid som ordförande för landstingets byggnadsnämnd var han med om att genomföra många viktiga sjukvårdsinvesteringar. Landstinget lämnade han i slutet av 1970-talet.

Till uppdragen hörde även ledamotskap i länsstyrelsen och Staten planverk.

Filip Johansson var jordbrukare i alla tider. Hemmavid var det dock under den mest intensiva tiden hustru Elly, född Johansson i Nybyn, som fick ta det stora ansvaret för jordbruket. Det var, enligt Johansson, fru och barnen som ville ha kvar jordbruket medan han själv under sin mest intensiva period med uppdrag var inställd på en avveckling. Än i dag finns jordbruket kvar.

Johansson flyttade sedan till egen villa i Öjebyn, för att få njuta pensionärsliv.

När han som 65-årig pensionär drog sig tillbaka deklarerade Johansson att han alltid varit inriktad på att sluta innan andra krävde ens avgång. Han fortsatte dock att följa utvecklingen inom jordbruket

I likhet med partikamraten och partiledaren Torbjörn Fälldin fanns en skådespelarådra inom honom. Som pensionär var han bland annat engagerad i bygdespel i Långnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om