Körordern är klar; nya vindkraftverk kommer att växa upp som svampar ur Markbygdens jordmylla under de närmaste åren.
Lätt förenklat sköts förjobben som dragning av vägar och fundamentsbyggen av lokal arbetskraft, medan utländsk personal monterar verken, som därefter blir skötebarn för lokala servicetekniker.
Det finns dock ett problem – utbildade servicetekniker är en stor bristvara. Och utan deras löpande service och underhåll kan inte vindkraftverken hållas i drift långsiktigt.
Det är mot den bakgrunden som Lernia i Piteå fått yrkeshögskolemyndighetens välsignelse att sjösätta en öronmärkt tvåårig utbildning för ändamålet, med start i augusti i år.
– Det kan låta kaxigt, men jag kan till hundra procent utlova jobb till de som fixar utbildningen, säger Elisabeth Vidman, utbildningsledare på Lernia.
20 platser finns disponibla för två års YH-skolning med ett halvårs praktikjobb inkluderat.
– Ifjol tog sju personer examen. Alla fick jobb omgående. I år är det tretton som går ut och samtliga har redan erbjudits jobb, förklarar Elisabeth Vidman.
– Enligt branschen behövs det en servicetekniker per fem till tio vindkraftsverk, beroende på verkens placering, storlek och ålder, säger Jonas Lundmark, marknadsansvarig vid WPS, Wind Power Service, i Piteå.
– Då ska man betänka att det i Norrland finns kontrakt färdiga för att bygga en bra bit över 800 vindkraftverk inom de närmaste tre åren. Till detta finns godkända miljötillstånd för ytterligare stora satsningar i framtiden, konstaterar Lundmark.
Förutom Piteå finns det utbildningar för servicetekniker i jämtländska Strömsund och i Varberg på västkusten.
– Den som tar examen får ett EU-certifikat som berättigar till jobb inom hela EU, säger Jimmy Selin, utbildningsansvarig vid vindkraftsbolaget Nordex.
– Men självfallet hoppas vi att 'våra' tekniker blir kvar här uppe i norr. De kommer att behövas allihop, säger han.
– Det händer mycket här uppe just nu, med gruvetableringar, nya batteri- och husfabriker plus alla stora vindkraftsprojekt. Det är inte helt enkelt att jobba med rekryteringar. Vi är många som fightas om den framtida arbetskraften, säger Jonas Lundmark.
För att söka in på YH-utbildningen krävs genomgången gymnasieutbildning, enligt fastställda intagningsdirektiv. Dock finns möjlighet att kvalificera sig via olika kunskapstester.