JO kritiserar socialnämnden

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Piteås socialnämnd sedan den varit senfärdig med att överlämna ett överklagningsärende till förvaltningsrätten.

Socialnämnden  i Piteå kommun får skarp kritik av JO sedan det tagit en hel månad att lämna över en överklagan till förvaltningsrätten. (Arkivbild).

Socialnämnden i Piteå kommun får skarp kritik av JO sedan det tagit en hel månad att lämna över en överklagan till förvaltningsrätten. (Arkivbild).

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2019-04-23 08:34

I oktober 2017 ansökte en person i Piteå om att få personlig assistans i samband med att försäkringskassan beslutat att dra in hans assistansersättning. Kassan beviljade honom en omställningsperiod fram till och med sista december 2017. Piteå kommun informerades om det.

På luciadagen beslöt socialtjänsten genom socialnämndens individutskott att avslå ansökan. Piteåbon som agerat med stöd av ett assistansbolag, tog emot avslaget den 15 december och valde sedan att överklaga till förvaltningsrätten den 18 december.

I överklagandet yrkade Piteåbon att förvaltningsrätten skulle vidta så kallade interimistiska åtgärder, det vill säga att socialnämndens avslag inte skulle verkställas direkt.

Ärendet kom dock att hamna i långbänk. Socialnämnden skickade överklagandet först efter att dess individutskott haft sammanträde den 24 januari 2018, det vill säga drygt en månad efter att överklagandet lämnats in.

Socialnämnden har yttrat sig och förklarat att dess arbetsutskott sammanträder enbart varannan vecka vilket ger en fördröjning när det ska ta tas beslut. I det aktuella fallet påbörjade LSS-handläggaren hanteringen fyra dagar efter överklagandet, den 22 december. Sedan blev det juluppehåll då handläggaren var ledig. Denne var i tjänst först 2 januari och för att överklagandet skulle hinna skickas vidare krävdes att ärendet var överlämnat till arbetsutskottet senast 3 januari. Detta för att hinna behandla överklagandet den vid sitt möte den 10 januari. Enligt JO-handlingen kom ärendet till arbetsutskottet först den 11 januari och sedan togs överklagandet upp i au den 24 januari.

Så förklarar socialnämnden hanteringen, men det köper inte JO som riktar skarp kritik mot handläggningen. JO pekar på den rättsliga reglering som gäller för hur man hanterar överklagningar och där det anges att hanteringen av överklaganden ska ske skyndsamt.

JO skriver:

"Det ankommer på nämnden att organisera sin verksamhet på ett sådant sätt att ett överklagande kan överlämnas inom rimlig tid. I det aktuella ärendet innehöll överklagandet dessutom ett interimistiskt yrkande varför det var än viktigare med ett skyndsamt överlämnande. Det synes inte heller ha varit nödvändigt att avvakta arbetsutskottets sammanträde eftersom nämnden i sitt remissvar angett att man hade kunnat använda sig av ett ordförandebeslut. Det kan ifrågasättas varför denna möjlighet inte utnyttjades", skriver justitieombudsmannen Thomas Norling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om