JO granskar inte Marias utvisning

Inger Lundberg JO-anmälde Migrationsverket planerade utvisning av tvååriga Maria Gevokiyan. Nu lämnas anmälan utan åtgärd och myndigheten skriver inte varför.– Jag tycker det är nonchalant, säger Inger Lundberg.

Inger Lundberg är oerhört arg efter JO:s svar. ”Det är kränkande att inte få veta exakt vad som var fel i min anmälan”, säger hon.

Inger Lundberg är oerhört arg efter JO:s svar. ”Det är kränkande att inte få veta exakt vad som var fel i min anmälan”, säger hon.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2015-01-26 19:29

När det blev klart att Maria Gevokiyan i Blåsmark skulle utvisas till Armenien med psykiskt sjuka föräldrar som inte kan ta hand om henne gick Inger Lundberg (FP) i taket och skrev en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Enligt fritidspolitikern från Älvsbyn strider Migrationsverkets verkställande mot den lagändring som trädde i kraft sommaren 2014 för att barn ska få uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

"Min åsikt är att Migrationsverket bryter mot lagen om särskilt ömmande fall och jag kräver att ni gör en granskning av Marias fall. Granskningen ska också omfatta Marias bror. Under tiden granskningen pågår förväntar jag mig att avvisningshotet stoppas", skrev Inger Lundberg den 26 december.

Ingen förklaring

JO svarade att anmälan inte föranleder någon åtgärd eller uttalande och att ärendet avslutas.

– Jag trodde i min enfald att JO skulle granska det här, säger Inger Lundberg.

Anledningen till avslaget förklaras inte. I stället får Inger Lundberg en serie tänkbara anledningar. Allt från att texten kan vara svår att tyda till att ärendet inte är något som JO ska granska.

– Att det inte står vad det är för fel på min JO-anmälan gör mig ursinnig. Jag har inte advokatutbildning och ska jag som privatperson kunna anmäla någonting är det min medborgerliga skyldighet att få stöd av myndigheten, säger Inger Lundberg.

"Fler fall"

Enligt Inger Lundberg är inte Maria Gevokiyan och hennes bror David i Byske den enda utvisningen som går i direkt strid mot den nya lättnaden i utlänningslagen som gjordes för att stärka barns rättigheter.

– Jag känner personligen till fler fall, bland annat Mariam Salihi i Älvsbyn, som ska utvisas till Afghanistan efter åtta år i Sverige. Dessa fall är snarare regel än undantag.

FAKTA Maria Gevokiyan

Snart treåriga Maria Gevokiyan har bott i fosterfamilj I Blåsmark, Piteå sedan hon var sju dagar gammal. Modern är apatisk och sondmatas. Pappan, som tar hand om mamman i hemmet, klarar inte av att ta hand om barnen.

Föräldrarna i Byske får inte uppehållstillstånd och Migrationsverket anser att Maria ska avvisas till Armenien tillsammans med sin biologiska familj. Migrationsdomstolen fastställde beslutet i januari 2014 och i april kom det slutgiltiga beskedet att Migrationsöverdomstolen nekar flickan prövningstillstånd.

Maria pratar bara svenska och har ingen anknytning vare sig till föräldrarna eller hemlandet. Hennes femåriga bror David är också familjehemsplacerad och risken finns att båda hamnar på barnhem i Armenien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om