JO:s beslut behöver inte motiveras och kan heller inte överklagas. Myndigheten får in cirka 7000 anmälningar varje år och för att underlätta handläggningen så skrivs avslaget på ett mycket kortfattat sätt.
– Vi brukar normalt sett inte motivera våra avskrivningsbeslut utan vi skickar med en bilaga där man kan se vad som kan vara anledningen till att JO inte utreder anmälningen vidare, säger Marie Louise Collin.
"Ingen domstol"
Hon var föredragande jurist i Inger Lundbergs anmälan och förklarar varför justitieombudsmannen Cecilia Renfors inte gick vidare med granskning i Maria Gevokiyans utvisningsärende.
– Vad som är särskilt ömmande fall blir en bedömning och JO är inte en domstol på det sättet att vi gör nya bedömningar, säger hon.
Ingen bedömning
Enligt Marie Louise Collin uttalar sig inte JO om domstolens bedömning, utan endast om domstolen har bemött parter och handlagt frågan på ett riktigt sätt.
– Har man möjlighet att få sin sak prövad i vanlig instansordning, vilket man kan hos Migrationsverket som huvudregel, då är JO inte en sista instans man kan klaga i. Vi kan titta på att man handlagt det formellt korrekt men i bedömningen om det är rätt eller fel att ge en person asyl så är det väldigt ovanligt att JO går in och tittar på de bedömningarna.