Snart öppnar Strömnäsbackens förskola

Hållbarhetstänk präglar Piteås nyaste förskola. Solenergi och värmestyrd kyla reglerar inomhusmiljön i byggnaden där gryning, midnattssol och skymning ryms under samma tak.

Jessica Åhlund Lundquist gläds över att snart få öppna Strömnäsbackens förskola där inflyttning pågår för fullt.

Jessica Åhlund Lundquist gläds över att snart få öppna Strömnäsbackens förskola där inflyttning pågår för fullt.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-06-29 19:30

Strömnäsbackens förskola ligger i kommunens nyaste bostadsområde som ingår i stadsutveckling öster. Flera ingångar och uppdelade miljöer skapar tre små förskolor i en och samma byggnad.

– Förskolans lokaler och utemiljöer är genomtänkta in i minsta detalj, både utifrån hållbarhet, barnens och verksamhetens behov. Den ligger även bra placerad vid ett stort friluftsområde som vi hoppas blir ett stort lyft både för personal och barn som flyttar hit, säger Louise Mörk, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förskolan är lokalmässigt organiserad i tre delar med var sitt torg: Gryningen, Midnattssolen och Skymningen. 

Utemiljön är också uppdelad i tre avskilda utegårdar med olika zoner: trygga zonen, vilda zonen och vidlyftiga zonen. Varje utegård har en egen köksträdgård med bärbuskar, odlingslådor och perenner. Lekytor med naturmaterial som natursten, stubbar, stockar och rep smälter samman med de naturliga vegetationsytorna med lekredskap som stimulerar till rörelse.

Innovativa och hållbara lösningar som solenergi och värmestyrd kyla använd för att värma och kyla lokalerna. Den nya byggnaden och utemiljön är anpassad utifrån ett hållbarhetstänk. 

På förskolans tak monteras 340 kvadratmeter solpaneler som beräknas producera 45 000 kWh per år, vilket är en stor andel av byggnadens totala elenergianvändning. Det centrala fjärrvärmenätet värms till 99 procent av överskottsvärme från Smurfit Kappa och under sommarmånaderna ska Smurfit Kappas outnyttjade värmekapacitet tas tillvara och omvandlas till kyla.

– Det kallas värmedriven kyla och ger en miljövänlig och hållbar kylkapacitet lämplig för större allmänna lokaler. På så vis kan vi nyttja resurserna, i det här fallet överskottsvärme, som vi redan har, berättar Daniel Eriksson, chef för värme och kyla, Pite energi.

Processen startade upp under 2017 med de första planeringarna. Det är arkitekt Anna-Sara Fernander som utformat den nya förskolan. Referensgruppen har bestått av bland annat personal från förskoleverksamheten.

– Det är en ynnest att ges möjlighet att få delta i denna inspirerande och trevliga process. Jag och personalen känner oss tacksamma och priviligierade att Piteå kommun valt att prioritera och investera i en så otroligt fin och genomtänkt förskola, säger Jessica Åhlund Lundquist, rektor Strömnäsbackens förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!