Jättesatsning på flottningsälvarna

Piteälven och fem andra vattendrag ska återställas efter många års flottning. Projektet, som innefattar myndigheter och lokala aktörer, är det största i sitt slag i Sverige och syftar till att arterna ska få tillbaka sin naturliga miljö.

Förut tänkte man inte på miljön utan bara på att timmer skulle komma fram, menar Magnus Johansson.

Förut tänkte man inte på miljön utan bara på att timmer skulle komma fram, menar Magnus Johansson.

Foto: Ulrik Bylande

PITEÅ2016-06-23 19:42

Livsmiljöerna i älvarna i Norrbotten och Västerbotten har påverkats av flottledsrensningar mellan 1800-talet och 1980-talet. Projektet ReBorN LIFE, Restoration of Boreal Nordic Rivers, syftar till att återställa dem till en mer naturlig miljö. Länsstyrelsen i Västerbotten är projektägare och projektet koordineras med Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Älvarna har använts för flottning. Sedan har man rensat och förstört habitaten, säger Magnus Johansson på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Stenar har plockats bort för att stockarna inte skulle fastna.

– De har skottat upp, sprängt och stängt av sidofåror. Då tänkte man inte på miljön utan på att timmer skulle komma fram.

Det har inneburit konsekvenser för arterna i vattendragen.

– Fisken behöver en naturlig miljö. Vi vill återskapa den miljö som de är anpassade till.

Förutom Piteälven avser projektet Lögdeälven, Åbyälven, Byskeälven, Råneälven och Kalixälven. Piteälven har varit under återställande tidigare men det här projektet åtgärdar det sista. Skogsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, Nordmaling och Gällivare kommuner är också inblandade och alla berörda kommuner är medfinansiärer. Det rör sig om en älvssträcka på drygt 200 kilometer som ska återställas till en kostnad av 124 miljoner kronor. Av dem finansierar EU 74 miljoner och Havs- och Vattenmyndigheten går in med 42 miljoner.

– EU:s vattendirektiv driver frågan. Vi vill ha en god status i vattendrag och hav, säger Magnus Johansson.

15 grävmaskiner per län behövs för arbetet.

Projektet är Sveriges största i sitt slag och ett av Europas största LIFE-projekt. Arbetsområdet är nästan lika stort som Beligen. Magnus Johansson ser stora fördelar med projektet. Att återställa älvarna är ett viktigt steg för att nå flera av miljömålen och kan även gynna yrkesfiskare på lång sikt, menar han.

– Återskapar man full laxpotential så kan det bli som på 1800-talet då man åt så mycket fisk att man ville ha en dag i veckan med annan mat.

Projektet startar den sjunde juli och beräknas hålla på fem år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om