Jätteförsamling efter historiskt beslut
Efter 104 år i åtskillnad går stads- och landsförsamlingen i Piteå samman. Det historiska beslutet togs på onsdagen av de båda församlingarnas kyrkofullmäktige. Totalt berörs 26 000 medlemmar.
Efter 104 år har landsförsamlingen och stadsförsamlingen i Piteå beslutat att gå samman. I går togs det historiska beslutet. På bilden syns Peter Eriksson och Ruth Gustavsson, ordförande i lands- respektive stadsförsamlingen.
Foto: Jens Ökvist
ökat samarbete eller samgående.
Denna utredning låg sedan till grund för de beslut som respektive kyrkoråd tog i juni i år. Båda rekommenderade kyrkofullmäktige att besluta om ett samgående.
I går hade båda församlingarna kallat till ett extra fullmäktigesammanträde där förslaget klubbades igenom.
- Beslutet var enhälligt. Det känns skönt att ha i ryggen, säger Ruth Gustavsson, kyrkofullmäktiges ordförande i stadsförsamlingen.
Nöjd är också hennes kollega i landsförsamlingen, Peter Eriksson.
- En kommun, en församling är mitt mål. I dag kom vi halvvägs.
Inte märkbart
Hortlax och Norrfjärdens församlingar har under resans gång varit inbjudna till diskussion. Men där finns ännu inga tankar på fusion.
- Stadsförsamlingen och landsförsamlingen är ganska lika. Vi har sedan tidgare ett utvecklat samarbete på många områden. Samgåendet är ingenting som medlemmarna kommer att märka, säger Eriksson.
80 anställda
Ruth Gustavson berättar också att hela processen gått smidigt.
- Vi har haft en tydlig viljeinriktning. Visst har frågor ställts men vi har ändå varit förvånansvärt eniga. Även mellan partierna.
Piteå stad har 10 500 medlemmar, landsförsamlingen 15 000. När sammanslagningen blir verklighet, den 1 januari 2010, får den nya jätteförsamlingen nära 26 000 medlemmar och blir stiftets näst största efter Umeå stad.
Nya församlingen kommer att heta Piteå församling och sträcka sig från Pite havsbad och upp till Långträsk, Gråträsk och Koler/Storsund.
Tillsammans sysselsätter de båda församlingarna i dag ett 80-tal personer. Genom samgåendet blir en del tjänster överflödiga. Bland annat behövs bara en kyrkoherde.
- Det löser sig med automatik. Den 1 januari 2010 går jag i pension, berättar Stieg Berggren, kyrkoherde i stadsförsamlingen och kontraktsprost.
Inga uppsägningar
Likaså går en av cheferna för kyrkogårdarna i pension under 2009.
- Vi hoppas kunna klara samgåendet utan uppsägningar, säger Eriksson.
Det som händer närmast är att stadsförsamlingen och landsförsamlingen lämnar in sina ansökningar om samgående till stiftsstyrelsen. De utser därefter så kallade indelningsdelegerare. Sedan ska ansökan ut på remiss.
- Men vi ser inga hinder, säger Eriksson.
Vad beträffar kyrkoskatten så får stadsförsamlingens medlemmar en liten höjning med nio öre medan landsförsamlingens medlemmar kan glädjas åt en sänkning med sex öre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!