LÅNGNÄS
Långnäs flygfält var militärt fram till 2005 då Piteå kommun tog över ägandet. I dag domineras verksamheten av helikopterföretaget Kallaxflyg och Piteå flygklubb som kör sportflygplan, ultralätta plan och paramotorflyg.
På tisdagen dundrade tyngre och betydligt snabbare flyg in mot flygfältet i form av två JAS 39 Gripen C. Ett resultat av att F21:s piloter behöver träna på att landa i andra miljöer än på Kallax.
– Det är viktigt för oss att öva på den rörliga förmågan, att kunna använda alterntiva landnings- och startplatser, säger Louise Levin, kommunikationschef vid F21 Luleå som är bas för den 212:e stridsflygdivisionen.
Roger Pettersson är flygplatschef för Långnäs flygfält. Han berättar att för någon månad sedan hörde F21 av sig med förfrågan om de fick öva landning och start någon gång i sommar och det blev ja.
Inför flygövningen hade F21 rullat in med fordon som sopar banan, ett par brandbilar och på plats fanns också en grupp mekaniker. Fem minuter innan landning inspekterade folk från fälthållningen att det inte fanns något olämpligt på den bana F21 reparerat.
– Vi har fyllt i en del sprickor på fältet, säger Louise Levin.
Totalt genomfördes tre inflygningar och starter. 09.43 kom den första roten (två flygplan) till flygfältet. Det följdes av ett plan som landade mitt på dagen och vid ett-tiden följde PT övningen där två ytterligare JAS Gripen flög in och genomförde säkra landningar utan någon studs i betongen.
Louise Levin säger att F21 har tillgång till tre flygfält, förutom Kallax en bas i Jokkmokk och raketbasen i Vidsel och det är inte första gången försvarsgrenen opererar på andra fält. F21:s piloter har övat landning på väg i Finland och i mars genomfördes en flottiljövning i Skellefteå.
– Syftet med övningarna är att öka försvarsförmågan, säger Louise Levin.
Roger Pettersson ser positivt på F21:s landningar.
– Detta är ett lyft för Långnäs flygfält. Det var 25 år sedan något liknande hände men nu gjorde det, och det är bra. Vi kan visa vilka resurser som finns på flygfältet, säger han.
Kommunalrådet Anders Lundkvist säger att Piteå kommun har avtal med flygklubben om att sköta fältet, så kommunen lägger sig inte i hur det används. Men han ser både fördelar och nackdelar med försvarsbesöket.
– Fördelen är att det används mer och att andra är med och finansierar. Nackdelen kan vara att det finns en blandning av kommersiell och idéell verksamhet på fältet och att det kan uppstå en diskussion där om försvaret kommer in. Men vi ska utvärdera detta, säger Lundkvist.