Jan Troell gästar sportig filmfestival

FESTIVAL. Temat idrott - i synnerhet fotboll - präglar årets filmfestival i Luleå som smyger igång i dag. Under fem dagar visas en rad dokumentär- och spelfilmer, så väl lokalproducerade som utländska. Dessutom blir det besök av filmskapare, bland andra stjärnregissören Jan Troell.

Piteå2006-11-08 00:00
Festivalen äger rum för fjärde gången (andra gången under namnet Luleå filmfestival) och finansieras av landstinget, länsstyrelsen, Längmanska företagarfonden samt Luleå kommun.

Projektledaren Kamelia Pebdani menar att det tar många år att jobba in festivalen och namnet i folks medvetanden men hon märker att efterfrågan finns där, vilket förstås gläder henne.

Under perioden maj-november är hon projektanställd. Hon är själv filmare i grund och botten och vid fjolårets festival var hon inblandad genom Filmpool Nord.

Bra stöd

Stödet för festivalen beskriver hon som bra, inte minst från kommunens sida.

- Det här är ju en marknadsföring av Norrbotten och den industri som växer väldigt mycket. Vi visar många lokalproducerade filmer och många av gästerna har en koppling hit.

Arbetet med att bygga upp festivalen långsiktigt jämför hon med Jokkmokks marknad och skrattar gott.

- Ambitionen är att man ska ha en återkommande festival i Luleå, men man behöver bygga upp det. För festivalerna i Göteborg och Stockholm gick de tio första åren åt till marknadsföring. Sedan blev de större och större och så småningom internationella.

Lokal förankring viktig

Den lokala förankringen är viktig. Inte minst hos publiken. Framför allt ska norrbottningarna - både filmarbetare, filmfantaster och andra - se festivalen som en kul grej.

- I andra hand, om man känner att det här är något man vill ha, kan man sträcka sig nationellt och till och med internationellt, men de som bor och verkar här ska känna att det är för dem. Man måste alltid börja med frågan "vad vill vi ha här". Blir det något som folk gillar drar det till sig människor från andra städer.

Troell kommer

Kopplingar till länet var det ja. Inbokade föreläsaren/regissören Björn Runge fick förhinder men i samma veva kom klartecken om ett tungt besök: regissören Jan Troell som gjorde sin långfilmsdebut, "Här har du ditt liv", i Norrbotten. Filmen visas för övrigt två gånger under festivalen. Troell föreläser på fredag kväll tillsammans med Bengt Forslund, välmeriterad producent som han arbetat med i nämnda film samt i "Utvandrarna" och "Nybyggarna".

Bland övriga föreläsare märks Daniel Fridell (om ett dokumentärfilmsprojekt om musiklivet på Kuba), Peter Kropenin och Ingela Lekfalk (om sina filmprojekt inom bolaget Hob film), John O Olsson (om att göra fiction i Ryssland) och Gunilla Bresky (om dokumentärproduktion i samma land).

Filmerna visas på Royal, Filmstaden, Lillan och Norrbottens museum. Kamelia Pebdani rekommenderar festivalpubliken att se "Loving Maradona", en film hon jobbade i flera månader för att få upp.

- Den är helt fantastisk. Även om man inte gillar fotboll. Den handlar ju om alla de här människorna som dyrkar honom.

Andra filmer hon pratar varmt om är "Bázo" som beskrivits som en samisk road movie, "Garpastum", en rysk film om "fotboll, krig, sex och kärlek" och iranska "Kvinnor offside" om fotbollsälskande kvinnor som klär ut sig till män för att kunna gå på matcher.

Bland de mer exklusiva filmerna är "Idiocracy" av "Office space"-regissören Mike Judge som inte går inte upp på bio förrän tidigast nästa år.

Förutom föreläsningar och en lång rad filmer blir det prisutdelning. På fredag delas priset filmsparken ut till en norrbottnisk filmarbetare. I fjol gick priset till Magnus Fredriksson, animatör från Kiruna som visar flera produktioner på årets festival.

Smörgåsbord

Inslag av konst och musik finns också på festivalen. Pebdani säger att ambitionen är att det ska vara en folklig festival.

- För dem som inte jobbar med film eller ser mycket film kan ordet filmfestival kanske vara synonymt med ett gäng konstiga människor som ser konstiga filmer som man inte förstår någonting av. Det vill jag verkligen undvika. Vi visar både svåra och kommersiella filmer. Det ska vara som ett smörgåsbord som man kan plocka ifrån.

Hur har arbetet gått så här långt?

- Det har gått bra. Än så länge (skratt). Man vet aldrig, men vi har ett bra program. Jag tror att det kommer att bli jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om