Jämställd skylt tas fram ur förråd

Fru Gårman-skyltarna har legat bortglömda i kommunförrådet i flera år. Nu vill Brith Fäldt (V) och trafikingenjör Kjell Norberg att de används tillsammans med Herr Gårman.

Fru gårman. Brith Fäldt hoppas på fler Fru Gårman-skyltar vid Piteås övergångsställen.

Fru gårman. Brith Fäldt hoppas på fler Fru Gårman-skyltar vid Piteås övergångsställen.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-05-19 14:05

Videon är inte längre tillgänglig

Vid övergångsstället på Strömsborg finns Piteås enda Fru Gårman-skylt. Det är Trafikverket som satt upp den kvinnliga motsvarigheten till Herr Gårman som visat fotgängarna var de ska korsa gatan sedan 1955.

Piteå kommun har ingen egen Fru-Gårman vid sina övergångställen. Vänsterpartisten Brith Fäldt, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tycker att båda könen borde representeras när kommunen ska sätta upp nya skyltar.

– Jag hade ingen aning om att det fanns en Fru Gårman i Piteå innan PT kontaktade mig. Det här är inte en fråga som jag kommer att driva speciellt men rent generellt har varje nämnd ett uppdrag att verka för jämställdhet och då kan man göra det även på vägskyltar, säger hon.

Även om det är hennes rekommendation känner inte Brith Fäldt att det är nödvändigt att gå in och detaljstyra förvaltningens beslut.

– Skyltning är vår fråga, men det är är delegerat ned till verksamhetsnivå. Det är inte så att vi petar i de frågorna.

Men Kjell Norberg, trafikingenjör på Piteå kommun, är liksom Brith Fäldt positiv till att sätta upp Fru Gårman-skyltar.

– Vi har ett antal skyltar som är dåliga och dags att byta ut. Där kan man absolut sätta upp Fru Gårman istället. Vi håller nu på att bygga ett upphöjt övergångsställe vid Norrstrandspoolen och det kanske blir det första, säger han.

Varför har inte kommunen satt upp någon Fru Gårman-skylt tidigare?

– Vi har inte haft några direktiv på att vi ska göra det.

Efter att PT börjat undersöka frågan visar det sig att kommunen äger flera Fru Gårman-skyltar. De har legat och samlat damm i ett förråd under flera års tid.

– Jag fick veta det idag (läs onsdag). Jag tror att förrådsmannen beställde dem på eget bevåg och inte fick okej att sätta upp dem på grund av något direktiv om att vi skulle ha en enhetlig skyltning i Piteå. Därför ligger de kvar oanvända.

Men det finns inget sådant förbud?

– Nej, vägmärket är godkänt och enhetlig med ett övergångsställe. Jag kan inte se vad problemet är. Det är samma färg, storlek och betydelse. Det är bara att börja använda,

Hur tycker du att jämställdheten är när det gäller vägskyltar?

– Det är ganska ålderdomligt. Herr Gårman kom för x antal år sedan och det finns många andra där det bara är män. Det är dåligt med kvinnor på vägmärken.

Här går man

Herr Gårman är ett skämtsamt namn på det vägmärke som visar platsen för övergångsställen. Namnet är en ordlek. Med en lätt uttalsändring utläses det ”här går man”. Skylten tecknades av Kåge Gustafsson i mitten på 1950-talet och 1972 fick den dagens utseende.

Efter att flera kommuner velat sätta upp en kvinnlig motsvarighet till Herr Gårman gav regeringen Vägverket i uppdrag att utforma en Fru Gårman. Skylten blev färdig 2008 och finns med i vägmärkesförordningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om