”Jämn och bra standardpå Piteås kroggäster”

Krögare och myndigheter fortsätter att samverka för ett positivt krogliv i Piteå. En del är det forum som hålls där krogmiljön och samarbetet diskuteras.

PITEÅ2013-10-22 06:01

Samarbetet mellan Piteås krögare och myndigheter har funnits i sju år och vid två träffar varje år träffas krögare, polis, politiker och handläggare på kommunen där aktuella saker tas upp för att göra krogmiljön bättre för alla parter.

Ett samarbete som de inblandade ser som positivt.

”Bra standard”

Kroglivet i Piteå upplevs som bra.

– Jag tycker att det är bra, det är en jämn och bra standard på våra kroggäster, säger Fredrik Nilsson, vd vid Challenge sportsbar.

Han upplever att tidigare kom folk till krogen för berusade medan det i dag finns en förståelse för att man inte ska dricka sig för full.

Men det finns ändå en del gäster som inte sköter sig.

– Jag tror att vi ligger tre–fyra år bort i tiden innan vi får till en bra nivå, säger Fredrik Nilsson och förklarar vidare:

– Ingen vill ha en för full gäst på krogen. Vi vill ha gäster som har kul. Bråk och stök kan vi lämna åt sidan.

Ett önskemål från deltagarna är att vända sig till skolor och till de ungdomar som ska fylla 18 år för att informera om hur de förväntas bete sig innan de är myndiga att gå ut på krogen.

Tidigare

Ett återkommande punkt som diskuteras är hur krögare ska få folk att gå ut tidigare på krogen. Vilket är något som tros kunna motverka att gästerna är för fulla när de anländer. Det är något som Fredrik Nilsson vid Challenge sportsbar, Pontus Öberg vid Kalles krog samt Per och Camilla Huhta vid Nodo ser som en svårighet.

De uppger att det är tuffare att komma in vid dörren numer och är man för full, då blir man nekad.

– Det är klart att man blir tuffare och tänker mer på det. Det har nekats förr också men i och med samarbetet tänker man till mer, säger Pontus Öberg, ägare till Kalles krog.

Berusningen har jämt varit hög på krogen, resonerar de, men i och samarbetet har dessa krögare låtit sin personal gå utbildning om ansvarsfull alkoholservering vilket är ett bra verktyg för att kunna bedöma gästernas berusningsgrad. Polisen rör sig i krogmiljöerna och för att förbättra samverkan ytterligare tycker polisinspektör Jenny Larsson att alla poliser ska gå ansvarsfull alkoholservering så att alla talar samma språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om