Många jägarförbund i Sverige har ställt sig kritiska till EU:s nya förbud mot blyhagel i våtmark med hänvisning till luddiga formuleringar och omvänd bevisbörda vid kontroll. Andreas Nilsson är ordförande i Piteå Jägarförbund och ställer sig frågande till vad förbudet innebär.
– Vi har redan ett blyförbud i våtmark i Sverige, så på så sätt är det inget jag tycker är tokigt. Frågan är vad som nu definieras som våtmark. Är det en myr? En å? En vattenpöl? Om man följer EU:s beskrivning så kommer all annan typ av jakt i Sverige att påverkas. Det här kommer att påverka oss jägare på många olika sätt, säger han.
Andreas Nilsson framhåller att jägare generellt är noga med att sköta sig och att de oklara formuleringarna och definitionerna gör att många just nu är rädda att av misstag göra fel.
– Det är ingen som vill göra fel. Alla vill göra rätt för sig, och då måste det finnas tydliga direktiv. Att införa ett förbud för vattendrag i ett land med mycket myrar, skogstjärnar och vattenansamlingar är märkligt och vi tycker att dialogen med oss jägare kunnat vara betydligt bättre. Det känns som att de främst är ute efter att sätta dit oss, säger han.
En annan angelägen fråga handlar om oron för omvänd bevisbörda, eftersom den jägare som bär vapen eller ammunition inom 100 meter från en våtmark själv ska bevisa att man inte avser jaga i våtmarken.
– Enligt EU:s förbud blir det jag som jägare som ska bevisa att jag är oskyldig. Det är många som till och med bor inom 100 meter från vattnet. Får de ens ha ammunition hemma? Det blir bisarrt. Den här förordningen är fruktansvärt ogenomtänkt. Det här tycker jag att svenska politiker tillsammans ska göra något åt. Det borde inte vara en partifråga, säger Andreas Nilsson.
Piteås Jägarförbund har nära 1000 medlemmar. Andreas Nilsson säger att förbundet tittat på hur situationen ser ut i Piteå och att man arbetat nära distriktsföreningen och jägarkåren nationellt för att påverka EU och svenska politiker i frågan.
– Vi försöker jobba på så bred front så möjligt. Det här är en viktig fråga för oss så vi jobbar med detta nationellt. Vi har jobbat för att se hur detta kommer att påverka Piteå, och här har vi alla typer av jakt och alla typer av terräng. Vi kommer att påverkas mycket av det här beslutet, säger han.