EU-kommissionens tolkning av våtmark och omvänd bevisbörda vid medförande av blyhagel vid våtmarker, lyfts av Björn Sundgren, funktionsansvarig Jakt och viltförvaltning på Jägareförbundet, fram som ett stora problem efter att EU-parlamentet sagt ja till ett blyhagelförbud i och vid våtmarker.
Förbudet mot blyhagel i kombination med tolkningen av våtmark innebär att det blir straffbart att ens bära med sig blyhagel när man går i eller inom 100 meter från en våtmark.
– Omvänd bevisbörda i det här fallet innebär att man anses skyldig och måste själv bevisa att man är oskyldig. Resonemanget blir alltså: "Du hade nog tänkt använda blyhaglet vid våtmarken". Man måste alltså bevisa att man inte hade tänkt göra det. Det blir orimligt, säger Björn Sundgren.
Exakt hur stor del av Sveriges yta som skulle betraktas som våtmark med kommissionens tolkning är oklart.
– Jag har hört siffran att 80 procent av Sverige kan betraktas som våtmark. EU:s tolkning innebär i princip att varenda liten vattenpöl som bildas när det regnar är att betrakta som våtmark. Det gör det i praktiken omöjligt att ta sig från en torrmark till en annan torrmark utan att bryta mot lagen, alltid passerar man någon liten vattensamling.
Hur kan Jägareförbundet agera?
– Det vi kan göra nu är att försöka att påverka politiker och beslutsfattare så att tolkningen av våtmark i Sverige blir tydlig, helst att vi här får behålla den tolkning som finns.
Att bly är ohälsosamt och måste fasas ut håller Björn Sundgren med om. Han önskar dock att det skulle ske i en takt så att vapentillverkare hann med att komma fram med vettiga alternativ.
– Stål fungerar sådär som ersättning för bly i hagel men det gillas inte av skogsindustrin vars maskiner tar skada av stålhagel i trästammarna. Stål ger också farliga rikoschetter mot marken vid fågeljakt där till exempel hundar kan träffas. Andra alternativ som beter sig mer som bly är tungsten och volfram, men de är alldeles för dyra i dagsläget för att kunna ersätta blyet, säger Björn Sundgren.
Hur går snacket bland jägarna om det här?
– Vissa sticker huvudet i sanden och låtsas inte om det. Annars är det nog en ganska utbredd syn bland jägarna att det här är ett angrepp på en liten grupp och ett försök att stävja jakten.