När Peter Löfroth, Piteå, hörde talas om dödsolyckan ryste det i hela kroppen.
Han åkte två år tillbaka i tiden då hans bror, i november 2011, avled vid en fruktansvärd olycka på SSAB i Luleå. Hans bror arbetade på entreprenad tillsammans med andra med att ta bort en kalkklump från Nordkalks ugn. Efter fyra timmars arbete skedde en ångexplosion och ut strömmade skållhet ånga och frätande kalk.
Livet förändras
Löfroths bror avled av skadorna endast 23 år gammal. Gustaf Seppelin Solli fick 55-procentiga brännskador och lever i dag ett liv med stora skador, utan fingrar och dålig syn.
– På en sekund förändras livet. En olycka drabbar så många, inte bara den närmaste familjen utan även vänner, arbetskamrater och bekanta, säger Peter.
Hans tankar går till familjerna till männen som omkom i torsdags. Han vet vad de står inför och hur tungt det är.
Såren
Det har tagit lång tid att ”komma tillbaka” efter broderns död.
– Såren läker aldrig, det blir aldrig bra. Men med tiden kan man acceptera att det hänt och att det inte går att göra något.
Den stora massmediala bevakningen av kalkolyckan har på sitt sätt hjälp till i sorgearbetet.
– Ja den river både upp såren men samtidigt behöver olyckan diskuteras och belysas. Det är bra det kommer ut och jag tror det blir rättegång då uppmärksamheten varit så stor.
Avslut
Just det att ingen ställts till svars än för olyckan och broderns död gör det svårt att få ett avslut.
– När jag tänker på det blir jag arg. Att det ska ta så lång tid. Det skulle vara lite lättare om vi fick ett juridiskt avslut. Ju längre tid det går desto svårare måste det ju vara för inblandade att minnas detaljer om hur det gick till.
En sak som känns bra för familjen är att brodern inte gjorde något fel som kunde ha orsakat den allvarliga olyckan.
– Någon har gett honom order att ”stå här och gör det”. Den som gjorde det hade inte nog kunskap, men det är min bror som fick betala priset med sitt liv.
Hur det än är så är det i stort sett omöjligt att förebygga alla olyckor.
– Men även om ingen tror att det kan hända så måste man tänka på vad som kan hända, att det kan gå fel och vara förberedd på det. I min brors fall så var riskbedömningen bristfällig. De hade inte skyddskläder bland annat.
Entreprenad
Hans bror jobbade på entreprenad, precis som de män som avled i torsdags. Flera dödsolyckor har hänt i Norrbotten där människor arbetat på entreprenad.
– Det är klart att om man jobbar på samma ställe varje dag så lär man sig den arbetsplatsen. Om snön brukar rasa på ett ställe så ställer du inte bilen där. Riskbedömningen måste ju bli sämre om man byter arbetsplats ofta.
Någon professionell hjälp att bearbeta sorgen efter brodern har familjen inte fått.
– Nej, men vi är en sammansvetsad familj och tog hand om sorgen tillsammans.