"Jag övervägde att sluta jobba som polis"

Områdespolisen Emma Svensson ville visa den tuffaste delen av jobbet i ett klipp på Tiktok. Hon fick mycket kärlek, men samtidigt drogs ett drev igång med hat och hot. "Kritiken mot mig var så hård, ett tag övervägde jag att sluta jobba som polis".

"Det är svårt att förstå att vi poliser inte ska visa medmänsklighet", säger Emma Svensson, områdespolis i Piteå, om hatstormen efter filmen på Tiktok där hon kämpar med tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud.

"Det är svårt att förstå att vi poliser inte ska visa medmänsklighet", säger Emma Svensson, områdespolis i Piteå, om hatstormen efter filmen på Tiktok där hon kämpar med tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-06-17 12:00

Efter 13 år som områdespolis trodde Emma Svensson, Piteå, att hon fått uppleva det mesta inom yrket. Men den svåraste motgången i karriären kom efter att hon lagt ut ett 19 sekunder långt klipp på sin privata Tiktok "Piteemma".

– Jag vill visa vår vardag inom polisen och en av de allra svåraste arbetsuppgifterna vi har är att lämna dödsbud. Man är alltid professionell, men det tar oerhört mycket på en och jag kände att det här var något jag ville visa för dem som följer mig. Att vi poliser också är människor.

undefined
Emma Svensson har valt att ha kvar klippet på sin Tiktok Piteemma. "Det lever och växer fortfarande, senast i dag var det någon som gillade det".

I videon är hon klädd i sin polisuniform och kämpar för att hålla tillbaka tårarna för att i nästa klipp få en kram av kollegan Martin Vidgren.

Tiktok-kontot har mer än 26 000 följare – klippet har i dag cirka 771 000 visningar.

– Jag fick så enormt mycket kärlek på Tiktok och många berättade om egna erfarenheter av att få ta emot dödsbud, vilket var otroligt fint, säger Emma Svensson.

Men två dagar senare kom hård kritik från en kollega i södra Sverige på Twitter.

– Det var egentligen det värsta, att kritiken kom från en kollega. Det är inte kollegialt, man gör inte så. Personen hade kunnat ringa till mig eller prata med sin chef om hur vi ska hantera sociala medier inom poliskåren.

Kan du förstå kritiken?

– Jag kan absolut förstå den och alla har rätt att ha en åsikt, men sedan håller jag inte med.

Sökte du sympatier?

– Nej, absolut inte. Jag ville visa en tuff sida av polisyrket. Hur kan det vara fel att visa att vi poliser också kan visa medmänsklighet.

Finns det något du ångrar så här i efterhand?

– Nej. Det är också därför som jag valt att ha kvar klippet, det lever och växer fortfarande.

undefined
"Alla har rätt till sin åsikt, men det är så viktigt hur man framför den, att det inte hoppar grodor ur munnen", säger Emma Svensson.

Det har nu gått nio månader sedan händelsen när vi möts på ett kafé. Emma Svensson kommer in med två mobiltelefoner i handen och beställer in kaffe.

– Det viktigaste för mig är hur vi är mot varandra på sociala medier, det är mitt budskap, säger hon och konstaterar att den kärleksfulla tonen på Tiktok, blev en total kontrast mot den hatiska på Twitter. 

Med klippet följde hat och hot på andra betydligt mörkare sidor på internet och en efterföljande svans av "troll".

Kritiken mynnade även ut i ett stort mediadrev, det ringde konstant i hennes telefon och hennes chefers telefoner. Det fanns inget annat alternativ än att ta en paus.

 – Kritiken mot mig var väldigt hård, det vreds till och med till att jag skulle ha försökt ta över någon annans sorg, vilket det absolut inte handlade om. 

När drevet gick upplevde hon sig som helt skyddslös på internet och ett tag fanns en hotbild.

– Säpo kopplades in. Det var tal om att mina barn skulle ha reflexvästar på skolan och jag fick rådet att titta försiktigt i brevlådan när jag skulle hämta posten.

Hur gick tankarna då?

– Jag övervägde att sluta jobba som polis, när det fick sådana här konsekvenser för min familj och mitt privatliv. Jag kände att: "Är det värt det?". 

Vänner och kollegor hjälpte henne att hålla koll på allt som skrevs på internet, själv orkade hon inte ta in allt.

– Sedan kom också interna mejl från kollegor som krävde att jag skulle avgå. Det var tungt.

undefined
"Jag vill fortsätta att jobba med det jag älskar", säger Emma Svensson som kämpar vidare för det hon tror på.

Som social medieransvarig för Piteåpolisen ingår det i Emma Svenssons arbetsuppgifter att sköta Facebook och Instagram, Tiktok är en privat plattform där hon filmar små smuttar på jobbet och klipper ihop på fritiden.

Hinner du det?

– Ja, men alla som känner mig vet också att jobbet är min hobby (skratt).

Till sist landade Emma Svensson i beslutet att fortsätta att arbeta för det hon tror på. Att använda sociala medier och nätpatrullering för att som områdespolis jobba kontaktskapande, trygghetsskapande och brottsförebyggande. 

Exempelvis plattformen Tiktok är ett sätt för polisen att nå ut till barn och ungdomar.

– Jag ska fortsätta att vara mig själv. Jag är en glad person och det här ska inte få stoppa mig, säger Emma Svensson.

I dag har hon vänt det hela till något positivt.

– Det här var första gången som det blev en sådan här storm inom Polismyndigheten efter ett klipp på sociala medier. I dag vi har lärt oss så mycket av det och tagit flera kliv framåt som vi inte skulle ha tagit annars. Nu har vi en helt annat beredskap och verktyg för att hantera det om något sådant här skulle inträffa igen.

undefined
"Det är svårt att förstå att vi poliser inte ska visa medmänsklighet", säger Emma Svensson, områdespolis i Piteå, om hatstormen efter filmen på Tiktok där hon kämpar med tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud.

Hur mår du själv i dag?

– I dag mår jag jättebra, kärleken vann över hatet. Så ser jag det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!