"Jag längtar tills vi kommer fram"
Atlanten den 7.Så börjar Teres sitt vykort till fröken Ebba Öberg, skrivet ombord på R.M. Empress of Ireland, poststämplat den 16 november i Liverpool, England. Detta från en av fosterlandets döttrar som var på väg till Amerika, vilken tidigare vinkat farväl av moder Svea för att ge sig iväg till fjärran land.
Empress of Ireland gick ett sorgligt öde till mötes.
Foto:
Vid den tiden hade Ebba Öberg följande adress, enligt kortskrivaren: Elfsby station, Sveden, Norrbotten. Adr. And. Öberg.
Vem avsändaren Teres är framgår inte. Kortet är dock ett litet bidrag till ett kapitel i svensk folkhistoria som är långt ifrån färdigskriven. Det svartvita vykortet är ett av många i högen av obearbetat material vilket väntar på att fullbordas.
Ytligt och summariskt berättar avsändaren Teres med följande rader
"Kommer i land i natt kl 2. Får gå i land i morgon kl 7. Resan har gått bra fast det varit storm. Jag har varit sjuk en dag men Ivan ingenting. Ivan vaccinerades i går men jag slapp. Jag har inget frimärke eljest skull jag ha skrivit brev. Vi har varit här 7 och ett halvt dygn. Det tycker jag har gått bra. Vi är i en flod nu. Båten går för halv maskin tills vi kommer fram. Vi fick se land i går första gången. Jag längtar till vi kommer fram ".
Var Teres begav sig vet vi inte. Om hon blev kvar i Kanada eller hamnade i USA. Enligt officiell statistik utvandrade från Sverige åren 1851-1921 1,4 miljoner personer. Det lilla Sverige förlorade under 70 år nära en och en halv miljon människor, mer än fjärdedelen av den befolkning som landet ägde vid artonhundratalets slut.
Emigrationen har i och för sig ingenting i egentlig mening dramatiskt över sig, hur märkliga och spännande de enskilda emigrantödena än kan vara. Vykortet till Ebba Öberg i Älvsbyn blir ändå ett litet bidrag för den som vill forsättas att "nosa" i Teres fortsatta liv.
Empress sjönk
Empress of Ireland gick en sorgligt öde till mötes. Hon sjösattes 27 januari 1906 och höll sedan sina tidtabeller på rutten mellan Liverpool och Quebeck. Hon var 174 meter lång, således inget jättefartyg, och tog ombord 1 580 passagerare.
Den 29 maj 1914 lämnade Empress of Ireland Quebeck med 1 477 passagerare ombord och kolliderade i tjock dimma efter St-Lawrencefloden med det norska kolfartyget Storstad. Det norska fartyget klarade sig från att sjunka, men hade allvarliga skador, medan däremot Empress of Ireland gick till botten efter endast 14 minuter. Många frös ihjäl i det iskalla vattnet. Totalt överlevde 465 personer medan 1 102 dog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!