Lillpite IF skulle i sommar ta emot nio av kommunens feriearbetande ungdomar - tre per period. I går när första gänget kom saknades en person. Under period två kommer bara en person medan de ska ta emot fyra ungdomar under den sista perioden.
- Det uppdagades i dag (läs i går) att en av ungdomarna sagt ifrån sig sin plats för att han trodde att han skulle få jobb på ett annat ställe. Han fick inget annat jobb men han får inte komma hit fast vi inte har fått någon ersättare och han fortfarande finns med på vår lista, säger Anders Berg, ordförande för Lillpite IF.
Berg menar att Piteå kommun agerar stelbent mot ungdomarna som inte får någon andra chans och en tråkig introduktion till arbetslivet.
- Jag tycker de är väl hårda. Jag blir bedrövad när jag tänker på deras behandling av sommarungdomarna.
"Avböja"
Enligt honom finns heller ingen möjlighet för feriejobbarna att byta perioder med varandra eller att ändra valet av period.
- Det går inte att byta och har det då dykt upp något som kolliderar så måste man avböja sommarjobbet.
Från Piteå kommuns sida finns en förståelse för att deras hantering av feriejobbsärenden kan upplevas som stelbent.
- Först och främst är feriejobben arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningens största projekt med cirka 1 000 ungdomar. Det är komplext, stort i kvantitet och mycket som ska ske på kort tid. Jag kan väl förstå att vi kan upplevas som stelbenta eller till och med trångsynta men det är svårt att hantera särskiljningar, säger Inga Johansson, vikarierande verksamhetschef för individstöd på förvaltningen.
"Omöjlig hantering"
Hon vill inte kommentera något enskilt fall men menar att projektets storlek gör det svårt att uppfylla allas önskemål.
- När det handlar om att byta perioder är det en omöjlig hantering för oss om man ser till de resurser vi har, säger Inga Johansson.
Att fylla på med reserver om någon feriejobbare tackar nej till jobb menar hon inte alltid heller är enkelt.
- Vi har en framlottad reservlista och det är inte alltid vi kan plocka från den. De kanske inte alls har rätt kompetens eller kunskaper för att fylla de lediga platserna. De kan också bo i fel del av kommunen.
Feriejobb delas ut till ungdomar efter var de bor i kommunen för att de inte ska behöva resa så långt till sina arbeten.
Inga Johansson hoppas dock att kommunen ska ha infört ett modernare system för hantering av feriejobben till nästa år.