Många har hört av sig sedan PT skrev om en svår hemresa från sjukhuset i Eskilstuna efter en operation. Berättelserna är i stort sett likadana. Även för Barbro Olsson, 52, Luleå, blev hemresan en mardröm efter hennes hallux valgus operation i foten.
– Jag opererade även en tå som fick ett stift i sig. Det var det som gav det mesta problemen.
Den 23 maj skedde operationen. Om hon inte valt att åka söderut hade hon fått vänta till nästa år och så länge klarade hon inte att vänta.
Någon dag efter operationen var det dags för hemfärd. Hem till norr skulle även en yngre kvinna från Piteå.
– Hon var nog i bättre form än mig. Vi följdes åt till apoteket för att hämta vår medicin och började prata.
Barbro Olsson fick då veta att kvinnans färd hem skulle bli betydligt lättare än hennes egen.
Istället för att ta sig till tågstationen för färd till Stockholm och vidare med tåg till Arlanda fick kvinnan åka taxi från Eskilstuna ända fram till Arlanda.
– Vi blev lika förvånade båda två. För mig blev det nästan 4 kilometers gång på min nyopererade fot utan kryckor innan jag var hemma.
Problemet var främst tån som fått ett stift. Det blödde ymnigt.
– Ja, när jag började gå rann det blod. På flyget fick jag be om extra bandage då jag var helt nerblodad. Jag var rädd att jag skulle bloda ner planet, säger hon som trodde att hon skulle förblöda.
Den yngre kvinnan fick sitta längst fram i planet och för att slippa gå på foten fick hon åka rullstol in och ur planet.
Väl hemma blev hon hänvisad till hälsocentral för byte av bandage, men där kunde de inte hjälpa henne.
– Herregud, sa dom när de såg mitt bandage. Personalen var lika bestört som jag. De kunde inte hjälpa mig då miljön inte var steril så jag fick åka till ortopeden. Då hade bandaget stelnat av allt blod. I vanliga fall ska man inte byta bandage på grund av infektionsrisken som är stor när man opererat fötter, men jag var ju tvungen.
Olsson har klagat hos regionen och hon uppger att även hälsocentralen gjort en anmälan.
När en patientresa bokas ringer man till länstrafiken som sedan kopplar samtalet vidare till Nex resebyrå om det handlar om flygresor.
– Vi bokar resan till sjukhuset. Vi gör ingen medicinsk bedömning utan det blir billigaste färdsättet och det är lika för alla. Om man får taxi har man ett intyg från vården, säger Gunilla Jansson, gruppansvarig för sjukresor hos Nex.