Den jourpräst som PT pratat med utbildade sig till präst sent i livet. Efter något år kom frågan om att börja jobba som jourhavande präst. Ett uppdrag hen tackade ja till då det kändes som en bra väg in i arbetet som präst.
– Jag ville få en insikt i hur människor verkligen mår. Och det har jag fått. Man blir ödmjuk inför hur människor har det.
Jourprästen förklarar att samtalen är omgivna av stor sekretess. Varken den som ringer eller den präst som tar samtalet ska veta vem som finns i andra änden av luren.
– Det räknas som själavårdssamtal och vi har absolut tystnadsplikt. Inte ens om man misstänker att den som ringer är i färd med att skada sig själv får vi försöka ta reda på vem som ringer eller var den finns. Det är en rättighet som den som ringer har.
Uppdraget består av några pass i månaden, oftast mellan 21 och 01. Hen kopplar då upp sig på en dator hemifrån och stänger in sig i källaren för samtal i mobilen. Samtalen kopplas via en växel i Uppsala och på skärmen kan hen se hur många samtal som är i kö. De jourhavande prästerna i tjänst sitter utspridda över hela landet där de gör samma jobb.
I snitt kommer det in 230 samtal per dygn. Av dessa är cirka 200 telefonanrop och resten är chatt. Ett fåtal kontakter handlar om digitala brev som kommer in, som de jourhavande prästerna också besvarar.
– Klockan 21 när växeln öppnar kommer det massor av samtal. Efter det minskar trycket något och framåt morgonen är det lugnare.
De senaste åren har tjänsten med jourhavande präst förändrats. Utöver vanliga telefonsamtal erbjuds andra digitala tjänster.
– Chatten har ökat explosionsartat. Den används oftast av yngre människor och fungerar så att den som tjänstgör tar en chattråd. Efter det pågår chattkonversationen mellan prästen och den som skriver, ingen annan kan se vad som skrivs.
Vad vill människor prata om?
– Många är väldigt ensamma och vill prata därför. Samtalet med en jourpräst kan vara deras första mänskliga kontakt på hela dagen. Andra mår dåligt på grund av psykisk ohälsa och behöver prata därför.
Fotnot: Verksamheten med jourhavande präst började som lokala initiativ runt om i Sverige i slutet av 1950-talet. Idag är det organiserat på nationell nivå och stiften i Svenska kyrkan samverkar kring tjänsten. År 2009 tog jourhavande präst emot 55 410 samtal, en ökning med 15 procent från 2008. År 2012 tog man emot nästan 104 000 samtal.